Zeehondenpups aangespoeld tussen Bredene en Knokke-Heist

Het zeehondenopvangcentrum van Sea Life in Blankenberge meldt dat er in één week al drie zeehondjes zijn aangespoeld op de stranden van Bredene, Knokke-Heist en Blankenberge. Het gaat om zeer jonge dieren die waarschijnlijk iets later dan normaal zijn geboren.

BELGA

BR>

De kleinste pup weegt amper elf kilogram. Haar toestand is dan ook kritiek. Het dier is uitzonderlijk mager. Ter hoogte van haar mond heeft ze een grote wonde. De verzorgers vermoedden dat ze al lange tijd niet meer heeft gegeten. De andere twee pups wegen zestien en zeventien kilogram. Zij hebben de gebruikelijke problemen als long- en darmwormen, hoge koorts en uitputting.

Biologe Nathalie De Pauw van Sea Life wijst erop dat het niet gebruikelijk is dat nu nog zo veel jonge dieren aanspoelen. Volgens de biologe en dierenarts John Van Gompel zouden de dieren niet voldoende rust hebben gekregen.

Het aantal aangespoelde zeehonden in 2001 is het laagste aantal sinds Sea Life haar opvang- en rescuecentrum in Blankenberge opende in 1998. Dit jaar zijn nog maar tien zeehonden opgevangen. Vorig jaar waren het vijftien, in 1999 veertien en in het startjaar 1998 zestien.

Twee van de drie aangespoelde zeehondjes zijn al gesponsord door een peter of meter. Dat zijn bedrijven of particulieren die bijdragen in de kosten voor de opvang. Een peterschap kost 25.000 frank.