Treinstaking wordt vervroegd

De spoorvakbonden vervroegen en verharden hun algemene 24-urenstaking. Die was normaal gepland voor maandag en dinsdag 22 en 23 oktober, maar wordt nu een week eerder gehouden. Vanaf zondag 14 tot woensdagavond 17 oktober zal er bij de NMBS gestaakt worden, zij het telkens in verschillende provincies. Volgens Roger Van Hove van de ACOD omdat de regering de bespreking van haar NMBS-plan in de Kamer naar 18 oktober vervroegde.

BELGA

BR>

De vakbonden ACOD spoor en ACV-Transcom kondigden begin oktober acties aan tegen de hervormings- en investeringsplannen die de regering besliste voor de NMBS. Op 15 en 16 oktober zou er een nachtstaking gehouden worden, gevolgd door een algemene 24-urenstaking op maandag 22 oktober. Op 10 oktober zou gedurende een uur het treinverkeer onderbroken worden om 'het personeel uit te leggen wat er op het spel staat'. Nu willen de bonden vanaf zondagavond 14 oktober om 22 uur voor 24 uur het werk neerleggen, zij het niet in alle provincies tegelijk. Een alternerende staking dus.

Van zondag tot maandag zal er gestaakt worden in Brussel. Het etmaal daarop nemen de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen, en een deel van Waals- en Vlaams-Brabant (de districten noord-oost, lijn 36 uitgezonderd, en zuid-west) de fakkel over. Van dinsdag 16 tot woensdag 17 oktober om 22 uur wordt er gestaakt in Luik, Luxemburg, Namen, Ottignies en Leuven, en in provincies Oost en West-Vlaanderen (districten zuid-oost en noord-west) .