IAAF: Sheffield mag WK 2005 niet organiseren

LONDEN -

Het WK atletiek in 2005, aanvankelijk toegewezen aan Londen, mag niet worden overgenomen door Sheffield. Dat heeft de Internationale Atletiekunie (IAAF) vrijdag gezegd. De vacature is weer open en het is hoogstwaarschijnlijk dat het evenement zelfs buiten Groot-Brittannië zal worden gehouden. Berlijn is alvast de belangrijkste kandidaat, maar ook Stuttgart, Boedapest en Sydney zien wel iets in de organisatie van een WK atletiek.

Bart Vandermierde

Tessa Jowell van het Britse ministerie van Cultuur en minister van Sport, Richard Caborn, hadden vrijdag een ontmoeting met IAAF-voorzitter Lamine Diack om hem te overtuigen om de transfer tussen de steden te aanvaarden. Diack wilde daar echter niet van weten. "De voorzitter vertelde de ministers dat het onaanvaardbaar was om het WK van één plaats naar een andere te verhuizen", aldus IAAF-woordvoerder Giorgio Reineri. "Als Sheffield zich kandidaat wil stellen, mogen zij dat, maar dan zijn ze wel in de running tegen andere steden. De voorzitter zei dat Berlijn, Sydney, Boedapest en Tokio wellicht ook geïnteresseerd zijn. Er zijn al aanwijzigingen geweest dat deze steden zich kandidaat-organisator zouden stellen". Volgens Reineri zouden er vanaf november - en dit wellicht tot maart 2002 - weer kandidaturen worden ingediend.

Te duur

De Britse regering schoot donderdag alle plannen om het WK 2005 in Londen te laten plaatsvinden af. Het project (er zou een atletiekstadion voor 43.000 toeschouwers worden gebouwd in Picketts Lock, in de buitenwijken van Londen) was namelijk veel te duur. In plaats daarvan, wilde men het evenement verhuizen naar Sheffield, in Centraal-Engeland, waar het Don Valleystadion kon worden gerenoveerd voor het WK atletiek. Jowell vertelde Diack dat er geen realistische en panklare alternieve sites voorhanden waren in Londen en dat Groot-Brittannië een stevig dossier had aangeboden om het WK te verhuizen naar Sheffield. "Wij hebben ons aanbod voorgelegd en besproken met het IAAF. De voorzitter maakte duidelijk dat hij niet bevoegd is om de wedstrijden van één stad naar een andere te verhuizen. Daarom zal hij de vacature opnieuw moeten openen. Wij zullen binnenkort beslissen of wij opnieuw zullen meedoen".

Klaus Böger, de verantwoordelijke voor de sport in Berlijn, schreef een brief naar de Duitse Atletiekbond om aan te tonen dat zijn stad klaar is voor een WK atletiek. "Berlijn heeft de best mogelijke voorwaarden", zei hij. "Een modern olympisch stadion zal hier beschikbaar zijn om te voldoen aan elke competitiestandaard".

"Triestig"

Enkele vooraanstaande Britse atletiekfiguren zeiden vrijdag dat Groot-Brittannië alle internationale geloofwaardigheid had verloren na het schrappen van de plannen om het WK in Londen te laten plaatsvinden. "Als het niet zo triest was, zou ik lachen", aldus voormalig 1.500 meterkampioen Sebastian Coe. "In het buitenland moeten ze ons nogal vreemd aankijken". Jonathan Edwards, olympisch en wereldkampioen in het hinkstapspringen, omschreef de situatie als "een grote grap. Men zal ons niet meer ernstig nemen als ons land zich nog eens kandidaat stelt voor een groot sportevenement. Ik ben niet zeker wie ons dit weer gelapt heeft, wellicht de overheid", sprak Edwards.

Het Britse Olympisch Comité zei dat deze beslissing schade zou toebrengen aan de kansen van Londen om de Olympische Spelen van 2012 te mogen organiseren. "Ons werd de kans ontnomen om de wereld te tonen dat wij wel degelijk in staat zijn om een groot, internationaal sportevenement te organiseren".

Nu in het nieuws