Gebrselassie topfavoriet voor WK halve marathon

BRISTOL -

De Ethiopiër Haile Gebrselassie, tweevoudig Olympisch- en viervoudig wereldkampioen op de 10.000 meter is de topfavoriet voor het 10de wereldkampioenschap halve marathon, dat zondag in het Engelse Bristol gelopen wordt.

AFP/Belga

BR>

Het feit dat de 28-jarige Ehtiopiër nog maar één maal eerder aantrad op de halve marathon mag geen bezwaar vormen. Eind augustus won hij het Ethiopisch kampioenschap, op een hoogte van 2440 meter in een tijd van 1u04'47". Op zeeniveau kan dat volgens de organisatoren overeenstemmen met een tijd van om en bij de 61 minuten, en dat zou moeten volstaan voor de wereldtitel.

De Keniaanse titelhouder Paul Tergat, die niet alleen vorig jaar in Veracruz (in 1u03'47") maar ook twee jaar geleden in Palermo (in 1u01'50") de beste was, zal er niet bij zijn in Bristol. Gebrselassie zal nog wel moeten afrekenen met de Zuid-Afrikaan Hendrick Ramaala, de jongste twee jaren telkens goed voor zilver en de Marokkaan Khalid Skah, die net als Gebrselassie al meerder Olympische- en wereldtitels veroverde. De Portugees Antonio Pinto, drie maal winnaar van de marathon van Londen, lijkt de enige Europeaan te zijn die met de Afrikanen zou kunnen wedijveren.

Bij de vrouwen wordt de Britse Paula Radcliffe alvast de publiekslieveling. Radcliffe mag in eigen land de titel verdedigen, maar ook zij zal aan heel wat Afrikaans geweld moeten weerstaan. De Zuid-Koreaanse Elena Meyer, de Keniaansen Joyce Chepchumba en Susan Chepkemei en de Ethiopische Berhane Adere zouden haar voornaamste concurrentes moeten worden.

In totaal komen in Bristol meer dan 250 atleten, waarvan 86 vrouwen, aan de start. Onder hen ook acht landgenoten. Bij de mannen wagen Guy Fays, Christian Nemeth, Frédéric Collignon, Koen Allaert en Ronny Ligneel hun kans. Bij de vrouwen verdedigen Ann Parmenier, Catherine Lallemand en Sandra Van de Hassevelde de Belgische kleuren. Het wereldkampioenschap stond aanvankelijk ook op het programma van Marleen Renders, maar zij maakte begin deze week haar forfait bekend.

De mannen gaan zondag om 11u30 (9u30 lokale tijd) van start. De vrouwen beginnen aan hun wedstrijd om 12u45 (10u45 lokaal).

Nu in het nieuws