Frankrijk sluit dopingzaak tegen Olga Yegarova

PARIJS -

De Franse autoriteiten hebben dinsdag de dopingzaak tegen de Russische atlete Olga Yegarova gesloten, nadat een laboratoriumonderzoek niet kon verklaren waarom één van haar urinestalen onbruikbaar was. Een anti-dopingadviseur van het Franse ministerie van Sport zei dat het nog steeds niet duidelijk was waarom twee urinemonsters van Yegarova, in juli afgenomen tijdens een Golden League-meeting in Parijs, niet met elkaar overeenkwamen. Het ene staal toonde sporen van epo aan, maar om een onbekende reden kon het lab het andere staal niet lezen. Omdat de testen niet sluitend bleken, heeft Frankrijk de zaak nu gesloten.

Bart Vandermierde/AP

Hierdoor vervallen een eventueel juridisch onderzoek én sancties tegen Yegarova. "De zaak is gesloten, in die zin dat er geen echte opvolging van deze affaire zal komen", aldus Jacques Donzel van het ministerie van Sport. Volgens Donzel zullen de Franse autoriteiten een gedetailleerde procedure voor dopingtesten op papier laten zetten. Daarin moet staan wie aanwezig moet zijn, hoeveel tijd er moet verstrijken tussen de testen en nog enkele andere maatregelen om een soortgelijk incident in de toekomst te vermijden.

Toen iemand ontdekte dat één van Yegarova's stalen onleesbaar was, vroeg de Franse minister van Sport (Marie-George Buffet) een laboratorium net buiten Parijs om extra testen uit te voeren om na te gaan of er met het monster werd geknoeid. Het lab kon echter geen antwoord vinden. De Franse sportkrant

L'Equipe

schreef vorige maand nog dat er inderdaad zou zijn geknoeid met het urinemonster. Zonder bronnen te vermelden, zei de krant dat Nikolai Durmanov - de Russische afgevaardigde die aanwezig was bij de dopingtest - wel eens 'alleen kon zijn geweest bij de stalen'. Een daaropvolgende test op één van Yegarova's resterende stalen gaven volgens het lab wél een positief resultaat op epo-gebruik. Maar die test werd op niet-officiële basis uitgevoerd en heeft dus geen wettelijke impact.

Yegarova testte op 6 juli positief voor epo-gebruik tijdens de Golden League-meeting in Parijs. Aanvankelijk werd ze geschorst door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), maar ze mocht daarna toch opnieuw deelnemen aan wedstrijden nadat het IAAF procedurefouten tijdens het testen aan het licht bracht. De Russiche won een maand later goud op de 5.000 meter op het WK in het Canadese Edmonton. Zeer tegen de zin van enkele van haar concurrentes, waaronder Paula Radcliff.

Nu in het nieuws