Homejackers en slachtoffer kennen mekaar van vroeger

Vijf Oekraïners die twee landgenoten hadden gehomejacked, gekneveld en beroofd, verschenen maandag voor de Antwerpse strafrechter. Ze werden opgepakt omdat de slachtoffers de daders bleken te kennen van vroeger. Ze kwamen immers uit dezelfde streek in Oekraïne.

BENEDICTE VAN PAESCH

BR>

Woensdagmiddag 11 april, 13u. Aan de Nachtegaalstraat vallen twee kerels een flatgebouw binnen. Ze binden de vrouw des huizes vast en steken een prop in haar mond. Eerst moet ze nog zeggen waar haar bankkaart ligt en welke de code ervan is. De homejackers gaan weg, halen de bankrekening van het meisje leeg en komen terug om te wachten tot haar vriend Sergei thuiskomt. Dan wordt ook hij gekneveld en zijn bankkaart afgepakt. Als Sergei en zijn vriendin zich eindelijk hebben losgemaakt, is er 130.000 frank (3.222,62 euro) van hun bankrekening gehaald en zijn de vogels allang gaan vliegen.

Maar Sergei weet onmiddellijk wie er achter die homejacking zit. Hij herkende het accent van de twee indringers, want het was hetzelfde accent als het zijne. Ze moesten dus ook uit zijn geboortestreek komen. Volgens Sergei had Andreï K. (21) er alles mee te maken. Andreï en Sergei reisden in 1999 met z'n tweeën naar België. Terwijl Sergei onmiddellijk werk vond bij Katoennatie en snel Nederlands leerde, had Andrei heel andere plannen in zijn nieuwe thuisland. Hij wilde er grof geld verdienen in de criminaliteit. Om een bende te vormen, liet hij speciaal zijn maten Sergiy S. (25), Maksym B. (25), Andrey M. (24) en Valeriy Z. (25) uit Oekraïne overkomen. Het openbaar ministerie vorderde voor elk van hen vier jaar cel. Vonnis op 23 oktober.