165 parkeerplaatsen in stationsproject Sint-Niklaas

De Raad van Bestuur van de NMBS gaat akkoord om een erfpachtovereenkomst voor 99 jaar af te sluiten met de nv Leisure Development Sint-Niklaas. De spoorwegmaatschappij wil binnen het daarop geplande ontspanningscentrum wel 165 parkeerplaatsen ter beschikking krijgen voor treinreizigers.

KOEN DEWANCKEL

BR>

De overeenkomst slaat op een terrein van 15.500 vierkante meter. Het wordt afgebakend door het autobusstation, de Leopold II-laan, de Vermorgenstraat en de Tabakstraat. Ook de ingang naar de tunnel maakt er deel van uit.

"Door deze regeling kan de NMBS deze gronden een belangrijke meerwaarde geven. De grote open ruimte die achterbleef na het verleggen en het ophogen van de spoorlijn wordt erdoor opgevuld", vertelt woordvoerder Christiaan Clapuyt van het NMBS district Noord-West.

De nv Leisure Development moet nu de nodige vergunningen voor het ontspanningscentrum zien te krijgen. Dan krijgt het bedrijf drie jaar de tijd om het project te realiseren. Dat omvat naast een bioscoop met acht tot tien zalen ook een parkeergarage voor vierhonderd auto's.

De NMBS stelt wel als voorwaarde dat overdag op de gelijkvloerse verdieping 165 parkeerplaatsen voorbehouden blijven voor treinreizigers. "Het wordt ook een betalende parking maar aan een lager tarief dan voor de rest van het parkeergebouw. We zijn er nog niet uit hoe we de controle hierop gaan organiseren. 's Avonds is het in elk geval de bedoeling deze parkeerplaatsen ter beschikking te stellen van het ontspanningscentrum", zegt nog Clapuyt.