Kempense mediotheken promoten katoenen luiers

De mediotheken van de CM moedigen het gebruik van katoenen luiers aan. Tijdens een demonstratie op de jongste open-bedrijvendag toonden vele Kempense politici belangstelling. Toch zijn politieke initiatieven voorlopig schaars.

GUY VAN NIEUWENHUYSE

BR>

De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) promoot in een nieuw foldertje de herbruikbare luiers. Het gebruik ervan is, zo berekende OVAM, veel goedkoper dan de wegwerpluier. De gemiddelde baby verbruikt 5300 luiers. Ouders geven 57.000 frank (1413 euro) uit vooraleer de peuter droog is. Tegen die tijd heeft de baby 1,4 ton afval geproduceerd.

Katoenen luiers zijn veel duurder in aankoop, maar kosten uiteindelijk veel minder. Volgens OVAM is dat op het einde van de luiercyclus maximum 35.000 frank (870 euro), was- en droogkosten inbegrepen.

De CM-mediotheken van Turnhout, Mol en Geel verkopen al enige tijd herbruikbare luiers, maar het product is, zo merkte ook Dirk Dresselaers (Mediotheek Turnhout) op, onvoldoende bekend. "Als de politiek het gebruik van katoenen luiers wil stimuleren, verkleinen we de afvalberg. Daarmee is uiteindelijk de hele gemeenschap gediend." Dirk Dresselaers hoopt snel het Turnhoutse stadsbestuur te overtuigen om een initiatief te nemen. Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua kondigde in juli ook een subsidie voor het gebruik van herbruikbare luiers aan.

De gemeente Laakdal promoot al sinds 1996 het gebruik van katoenen luiers. Aanvankelijk gebeurde dat met veel enthousiasme, maar de actie brandt de jongste jaren op een laag pitje. De belangstelling voor herbruikbare luiers is ook in Laakdal bedroevend laag. Milieuambtenaar Monique Hendrickx heeft daar niet echt een verklaring voor. "Wie kiest voor de herbruikbare luiers, heeft wel een fiks

startkapitaal

nodig. Dat ontmoedigt vele jonge ouders. Bovendien blijft het comfort van de wegwerpluier hoger. Vooral 's nachts of wanneer de kleine niet thuis is. Maar we blijven overtuigd dat de keuze voor herbruikbare luiers een milieubewuste keuze is."