Belgen wonnen dit jaar nog geen WB-koers

BRUSSEL -

Zondag wordt met Parijs-Tours de negende van tien wedstrijden voor de Wereldbeker gereden. Wat opvalt is dat de Belgen, vooral met Lotto-Adecco, al een schitterend seizoen afgewerkt hebben, maar dat er nog geen enkele wedstrijd voor de Wereldbeker gewonnen werd.

Belga

BR>

Geen Wereldbekerkoers winnen, dat is ons land sinds de start van de Wereldbeker in 1989 slechts één keer overkomen: in 1997. Andrei Tchmil won toen wel Parijs-Tours, maar hij deed dat met een Oekraïnse licentie. De Belgen moeten hun blazoen dus nog oppoetsen en de reputatie van onze landgenoten in de Ronde van Lombardije kennende, kunnen ze dat maar best in Parijs-Tours doen.

Bij Lotto-Adecco denken ze dat Andrei Tchmil een week na zijn overwinning in Milaan-Vignola zijn stunt van '97 kan overdoen. Bovendien hebben ze een Mario Aerts in bloedvorm. Bij Domo-Farm Frites hopen ze stilletjes dat Johan Museeuw eindelijk zijn beste benen teruggevonden heeft. Bij Cofidis heeft Nico Mattan in Parijs-Bourges bewezen dat hij een ernstige kandidaat voor Parijs-Tours is en bij Collstrop-Palmans denken ze dat Peter Van Petegem een slag kan slaan.

Voor de eindoverwinning in de wereldbeker spelen de Belgen niet mee. De Nederlander Erik Dekker, autoritair leider sinds zijn overwinning in de Amstel Gold Race, voert het klassement met een grote voorsprong aan. Maar het schip is nog niet aan de wal. Want stel dat de Let Romans Vainsteins of de Italiaan Paolo Bettini, beiden in grote doen, de overwinning pakt in Tours, dan krijgt niet-klimmer Dekker het nog behoorlijk lastig in de Ronde van Lombardije. De Nederlander kan daarom maar beter zijn hoofddoel van het seizoen zondag al veilig stellen.

Nu in het nieuws