Rally van San Remo: Puras en Panizzi spelen haasje over

SAN REMO -

Na de eerste dag in de rally van San Remo, de 11de WK-rally van het seizoen, voert de Spanjaard Jesus Puras (Citroën Xsara WRC) het klassement aan. De Fransman Gilles Panizzi (Peugeot 206 WRC) staat op een voorlopige tweede plaats.

BELGA

Beide rijders wisselden elkaar herhaaldelijk af aan de top van de klassering. Onze landgenoot Freddy Loix en viervoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen kenden een moeilijke start met de nieuwe Lancer WRC. Tijdens het tweede gedeelte van de eerste wedstrijddag was er voor beiden wel beterschap merkbaar.

De rally van San Remo stond reeds na de eerste KP in schril contrast met de voorbije wedstrijd in Nieuw-Zeeland. Daar bereikten alle fabriekswagens de finish, in tegenstelling tot San Remo. Reeds na de eerste proef vielen er klappen met opgaves van Richard Burns, Pierro Liatti en Armin Schwarz. Burns ging al vroeg in de wedstrijd in de fout. Hij bracht zichzelf eerder terug in de running voor de titel door de rally van Nieuw-Zeeland te winnen, maar zette zich nu buitenspel door op 4 km voor het einde van de 1ste rit van de baan te gaan. Over en out voor Burns (Subaru Impreza WRC). Idem voor Liatti (Hyundai Accent Evo2), die op 1 km van de finish van de baan ging, exact op dezelfde plaats als Bugalski (Citroën), maar hij kon zijn fel gehavende Xsara aan de finish brengen. Ook opgave voor Armin Schwarz (Skoda Octavia WRC) die de handdoek wierp na de finish te hebben bereikt. Oorzaak waren alternatorproblemen.

Van de titelfavorieten blijft voorlopig niet veel over. Carlos Sainz (Ford Focus WRC) staat er het minst slecht voor met een 7de plaats. Colin McRae (Ford Focus WRC) staat op een 13de plaats op meer dan anderhalve minuut. Tommi Mäkinen (Mitsubishi Lancer WRC) staat zo mogelijk nog slechter genoteerd op een voorlopig 14de plaats met een achterstand van meer dan twee minuten.

Mäkinen sukkelde met elektronicaproblemen, net zoals Freddy Loix, die voorlopig op een 17de plaats staat. "Toen we deze morgen naar de eerste klassementsproef reden voelde ik dat er iets niet pluis was. Tijdens de eerste 3 ritten verloor ik veel tijd. Reden was een elektronicaprobleem, iets met de software", verklaarde Loix. Bruno Thiry staat op een voorlopig 18de plaats, net achter Loix. Hij heeft een ruime voorsprong op teamgenoot Kresta. Iets wat de Ardennees gunstig zal stemmen met de komende contractbesprekingen in het verschiet.

De Belgen in de klasse -1600 doen het behoorlijk, al werd Duval iets hoger verwacht. De Ardennees staat voorlopig 4de, na een remzone te hebben gemist en iets later nog straftijd te hebben gekregen. Larry Cols staat voorlopig op een 5de plaats in het -1600 cc klassement.

Nu in het nieuws