Joël Smets debuteert in de autosport

BRUSSEL -

Sportman van het Jaar Joël Smets maakt dit weekend, tijdens de Belgian Masters op het circuit van Zolder, zijn debuut in de autosport. De motorcrosser is voor dat evenement al enige tijd aan het trainen.

Belga

BR>

Zaterdagmorgen, even na 9 uur, zal Smets voor het eerst in zijn carrière worden gechronometreerd achter het stuur van een Mazda MX-5. Met die wagen neemt hij zondag deel aan de finale van de New Procar, het nationale sprintkampioenschap, dat is opgedeeld in drie klassen.

Nieuweling Smets strijdt om een ereplaats bij de Mazda's en zal zich tijdens de races waarschijnlijk al snel moeten concentreren op het verkeer in zijn achteruitkijkspiegel, vermits de topauto's uit deze competitie al na een rondje of vijf gaan dubbelen. Beter doen dan een 5de klasseplaats bij zijn debuut, zou een half mirakel zijn. Al weet je met een kampioen als Smets natuurlijk nooit.

Het is niet echt uitzonderlijk dat motorrijders het ook eens op vier wielen proberen. Op internationaal niveau zijn er voorbeelden genoeg te vinden, van snelheidsracers die de overstap waagden. Tot in de Formule 1 toe. Grootheden als Mike Hailwood, John Surtees, Giacomo Agostini en Johnny Cecotto... Het zijn maar enkele van de mannen die het ook in de autosport waarmaakten.

Ook motorcrossers deden het Smets al voor. Het beste bewijs daarvan is onze landgenoot Eric Geboers, die het in Castrol Belcar tot een van de vedetten heeft geschopt en al enkele titels op zijn palmares heeft staan. Overigens debuteerde Stefan Everts vorig jaar op regionaal niveau met een overwinning.

Joël Smets staat hoedanook voor een stuntuitdaging van formaat. Naast twee races in New Procar moet hij ook driemaal aan de slag in de Super Motard. Ook dat is niet zijn normale discipline, maar de combinatie van met een crossmotor op asfalt te rijden, ziet hij wel zitten.

Kaarten voor het evenement kosten 300 frank. Kinderen tot 14 jaar komen er gratis in.