Stad Maastricht wil noodlijdend MVV niet helpen

MAASTRICHT -

Het in financiële moeilijkheden verkerende MVV hoeft vooralsnog niet op hulp van de gemeente Maastricht te rekenen. Zowel het college van Burgemeester en Wethouders (B en W) als de gemeenteraadsfracties wijzen een financiële injectie van de hand.

GPD

MVV heeft 54 miljoen frank (1,34 miljoen euro) nodig om de lopende schuldenlast te saneren. Wanneer dat geld binnen is, willen volgens de club particuliere geldschieters op hun beurt 108 miljoen frank (2,67 miljoen euro) in de vereniging steken. Voor die 54 miljoen wordt nadrukkelijk in de richting van de gemeente gekeken. Maar dat gaat de meeste fracties in de gemeenteraad te ver. Om nog maar te zwijgen over het college van B en W. Burgemeester Phillip Houben laat via zijn woordvoerder weten dat "B en W niets meer doet voor MVV. Er komt geen geld meer." Houben wijst op het raadsbesluit van twee jaar geleden; waarin is vastgelegd dat eenmalig 36 miljoen frank beschikbaar werd gesteld aan MVV. "En eenmalig betekent één keer."

Overigens spreekt de SNS-bank de berichten dat zij op enigerlei wijze medeplichtig is aan de financiële problemen van MVV, die deze week leidden tot het verzoek tot surséance van betaling, met klem tegen. Sinds de SNS bank twee weken geleden de geldkraan dichtdraaide, kan MVV niemand meer betalen. MVV-directeur Van Wouw klopte 10 dagen geleden bij het Maastrichtse hoofdkantoor van de SNS-bank aan met het verzoek om medewerking te krijgen voor de reddingsoperatie van MVV. "Regiodirecteur Klomp liet me toen verstaan dat we dat moesten vergeten. Toen ik de volgende dag een betaling wilde doen, bleek de rekening geblokkeerd te zijn. Dat verklaart wel onze financiële problemen."

Dreteler: "Toen ons na overleg met Van Wouw duidelijk werd hoe slecht MVV ervoor staat, hebben we de rekening bevroren in afwachting van nadere informatie van MVV. Toen later duidelijk werd dat MVV uitstel van betaling moest gaan aanvragen, hebben we de rekening wel geblokkeerd. Formeel werd de rekening courant beëindigd en wij hebben nu een vordering op MVV". Hoe groot MVV's schuldenlast bij de bank is, wilde Dreteler niet bekendmaken. Niettemin hoopt Wim van Wouw zo snel mogelijk bij SNS gedaan te krijgen dat de rekening weer geopend wordt, zodat de salarissen en belastingen van de maand september betaald kunnen worden. "Op het moment dat er een bankgarantie komt, zal SNS dat ook doen," meent de directeur van MVV.

Nu in het nieuws