"Heilige oorlog is begonnen"

De "heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten is begonnen. Dit zei Osama bin Laden in een videotoespraak die zondag door de Arabische televisiezender Al-Jazeera werd uitgezonden, kort nadat de vergeldingsaanvallen van de VS en Groot-Brittannië op Afghanistan waren begonnen. De onafhankelijke zender uit de staat Qatar zei dat de opnames eerder op de dag waren gemaakt. Bin Laden refereerde in zijn toespraak aan de kwestie Israël. Hij zei dat de VS niet in vrede zullen leven tot er vrede in Palestina heerst en 'alle Westerse atheïstische legers het heilige land van Mohammed' hebben verlaten. Hij doelde daarmee onder meer op de Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië.

BELGA

"De islamitische natie ondergaat dat al meer dan tachtig jaar vol vernedering en schande. Zijn zonen gedood en hun bloed verspild, zijn heilige plaatsen geschonden. God heeft een eerste groep van moslims gezegend om Amerika te vernietigen en moge God hen zegenen en hen een plaats in de hemel toewijzen". Bin Laden verwees verder naar de sancties tegen Irak die volgens hem aan een miljoen kinderen het leven hebben gekost. Over Israël zei Bin Laden verder: "Deze dagen razen de Israëlische tanks door Palestina. Maar wij horen niemand zijn stem verheffen of reageren. Maar toen het zwaard na tachtig jaar viel op Amerika, stak hypocrisie zijn kop op en sprak zijn droefenis uit over die moordenaars, die met het bloed, eer en heiligdommen van de moslims speelden".

Bin Laden verwees zelfs naar de atoomaanvallen op Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. "In een natie aan het einde van de wereld, Japan, stierven honderdduizenden, jong en oud, en zij zeggen dat dit geen misdaad is, het is geen duidelijke zaak. Een miljoen kinderen werden gedood in Irak, voor hen is dit geen duidelijke zaak. Maar toen enkele meer dan tien werden gedood in Nairobi en Dar es Salaam, werden Afghanistan en Irak gebombardeerd en de hypocrisie schaarde zich achter de de leider der ongelovigen, het paganisme van de moderne wereld, Amerika en zijn bondgenoten".