Jozic: "Onze strategie hangt af van blessures"

ZAGREB -

Kroatië, op het WK 1998 nog de verrassende halve finalist en uiteindelijk nog derde in de 'kleine finale' na winst tegen Nederland, hoopt die 'bronzen medaille' zaterdag in eigen huis te verdedigen tegen België. Maar bondscoach Mirko Jozic beschikt over een team dat slechts een schim is van de selectie die 3 jaar geleden van zich liet spreken in Frankrijk. Bovendien zijn een aantal sleutelfiguren binnen de ploeg nog onzeker wegens blessures.

Bart Vandermierde

Ex-kapitein Zvonimir Boban en de creatieve middenvelder Aljosa Asanovic lieten een diepe krater na in het Kroatische middenveld, nadat zij vorig jaar afscheid namen van hun nationale ploeg. Ook enkele andere veteranen zijn nog twijfelachtig. WK-topschutter Davor Suker en vrije verdediger Robert Jarni zitten al enkele maanden zonder club, terwijl spelmaker Robert Prosinecki na een jaartje Standard in de Engelse tweede klasse bij Portsmouth speelt. Tot overmaat van ramp voor de Kroaten, moet Niko Kovac - de verdedigende middenvelder van Bayern München - noodgedwongen langs de kant blijven en is ook de stugge verdediger van Juventus, Igor Tudor, nog onzeker. Net als Chelsea-aanvaller Mario Stanic, Boris Zivkovic van Bayer Leverkusen en libero Igor Stimac. Aan de andere kant maakt de robuuste spits Alen Boksic (Middlesbrough) zijn comeback na een reeks blessures, die hem meer dan een jaar uit de nationale ploeg hielden. Naar alle verwachting zal hij een tandem vormen met ofwel Bosko Balaban (Aston Villa) ofwel Goran Vlaovic (Panathinaikos Athene). Vraag blijft natuurlijk wat er precies waar is van al deze 'geblesseerden'.

Jozic verwacht alvast een erg defensief België, omdat de Rode Duivels genoeg hebben aan een gelijkspel om rechtstreeks naar het WK te mogen. De Kroatische selectieheer zal daarom met Milan Rapaic (Fenerbahçe) of Davor Vugrinec (Lecce) misschien een extra aanvaller binnen de lijnen brengen. België leidt in Groep 6 met 17 punten, twee meer dan Kroatië. Schotland, derde met 12 punten, komt theoretisch nog in aanmerking voor een barrageplaats. Maar dan moet Kroatië met ruime cijfers verliezen én moeten de Schotten in eigen huis Estland verpletteren. "Wij gaan ons geen zorgen maken over anderen", aldus Jozic. "We hebben zelf al genoeg aan ons hoofd met de strategie te bepalen. Die strategie zal afhangen van hoeveel van onze geblesseerde spelers eventueel niet aan de wedstrijd kunnen beginnen. De enige zekerheid die we hebben, is dat we druk zullen moeten zetten op de Belgen en één goal meer scoren dan onze tegenstander".

Bart Vandermierde

Nu in het nieuws