Vitesse-trainer Koeman laat Bob Peeters vallen

ARNHEM -

Trainer Ronald Koeman heeft zijn vertrouwen verloren in de duurste aankoop van Vitesse ooit. Tussen Peeters en zijn Nederlandse club Vitesse Arnhem botert het niet en dat is pijnlijk voor de trainer, de club en ook voor onze landgenoot zelf. In augustus 2000 besloot hoofdsponsor Nuon nog éénmaal grof in de geldbuidel te tasten. Omdat het energiebedrijf zich eerder had verbonden aan trainer Ronald Koeman, mocht Vitesse Bob Peeters halen als opvolger voor de - toen - naar Benfica vertrokken Pierre van Hooijdonk.

GPD

Roda JC kon vragen wat het wilde, want de druk op het aan alle kanten op springen staande Vitesse was groot. Koeman eiste met de vuist op tafel een spits. De scouts van Vitesse reisden heel Europa rond, kwamen met allerlei goedkopere opties, maar geen van allen vond genade in de ogen van Koeman. Nota bene Van Hooijdonk zelf noemde Bob Peeters als potentiële en meest geschikte opvolger. Binnen de technische staf bestond weinig geloof in de lange Belg, maar Koeman wilde hem per se hebben. Omdat over de alternatieven (Gluscevic, Tumba, Hoogendorp, Kezman voor 360 miljoen frank - 8,9 miljoen euro) geen eensluidend oordeel kon worden bereikt, werd het Bob Peeters.

Een speler die Koeman dacht nodig te hebben in zijn spelsysteem; balvast, fysiek sterk, kopbalsterk en een gemoedelijke jongen. Peeters vocht vanaf dag één tegen de erfenis van zijn voorgangers Van Hooijdonk en Nikos Machlas. Hij werd ook niet altijd goed gebruikt, maar dwong dat ook weer niet af. Ruim een jaar en 37 competitiewedstrijden verder blijkt de overhaaste beslissing om Peeters binnen te halen de grootste financiële miskleun in de historie van de Nederlandse eredivisieclub. Pijnlijk voor Ronald Koeman, pijnlijk voor de technische bazen van Vitesse, pijnlijk voor de penningmeester en natuurlijk pijnlijk voor de speler zelf.

Bob Peeters heeft 13 maanden de tijd gehad om zich te bewijzen, maar de sympathieke Belg heeft in het spoor van de mensen die hem binnen lokten, gewoon gefaald. Voor een aanvalsleider is 8 doelpunten uit 37 wedstrijden veel te weinig. Welke excuses er ook zijn. Aan de keuze van Koeman heeft het wel gelegen, aan zijn krediet niet. De trainer van Vitesse twijfelde natuurlijk al veel langer aan de waarde van Peeters voor het elftal. Misschien is het veelzeggend dat Koeman na het bekerverlies bij Fortuna Sittard en de daaropvolgende dagen van crisisberaad, besloot Bob Peeters naar het tweede plan te verwijzen. In de competitie tegen De Graafschap en PSV bleef de Belg buiten de basis. Zelfs een invalbeurt zat er niet in. Op de plaats van Peeters speelt nu Jhonny van Beukering, een 18-jarig talent uit de eigen jeugdopleiding die tegen De Graafschap zijn eerste basisplaats opfleurde met een doelpunt.

Vitesse heeft wel geleerd uit de aankoop van Peeters. Binnen de technische leiding is inmiddels afgesproken dat geen enkele trainer nog een vrijbrief krijgt voor dergelijke grote aankopen. Ondertussen doet Vitesse moeite om Peeters te verkopen. De nieuwe Roda JC-trainer, George Leekens, zou wel wat in zijn landgenoot zien. Alhoewel het aandeel Peeters inmiddels aanzienlijk is gezakt, blijft de Belg wel erg duur voor de bank. Hoe dan ook betaalt Vitesse een hoge prijs.

Nu in het nieuws