Staking: deelnamecijfers per net

In het katholiek onderwijs staakte vrijdag "de grote meerderheid" van de scholen, zowel in het basis- als het secundair onderwijs. In het gemeenschapsonderwijs lag het stakingspercentage bij het personeel in het basisonderwijs tussen de 70 en 75 pct en in het secundair onderwijs tussen de 60 en de 65 pct.

BELGA

Het gemeenschapsonderwijs bepaalde het aantal stakers aan de hand van een steekproef bij één vijfde van de scholen. Er werden grote regionale verschillen genoteerd. In het basisonderwijs schommelde het aantal stakers tussen de 60 pct (Brabant) en 88 pct (West-Vlaanderen), aldus woordvoerder Dries Vandermeersch. In Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen ging het respectievelijk om 69, 71 en 74 pct.

Ook in het middelbaar gemeenschapsonderwijs schommelde het aantal stakers sterk. In Limburg ging het volgens de steekproef om 41 pct stakers. Antwerpen (52), Oost-Vlaanderen (66), West-Vlaanderen (72) en Brabant (77) kenden meer stakers.

In alle scholen van het gemeenschapsonderwijs werd voorzien in kinderopvang. Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen stonden er stakingsposten voor de schoolpoort. Het katholiek onderwijs is niet verplicht tot registratie van het aantal stakers. De woordvoerder baseerde zich vrijdag op een rondvraag bij verschillende bisdommen die verantwoordelijk zijn voor het basis- en secundair onderwijs en kwam tot het besluit dat de grote meerderheid van de scholen heeft gestaakt, al zijn regionale verschillen mogelijk.

Nu in het nieuws