Sabena: EU op de hoogte maatregelen

De Europese Commissie heeft vrijdag een officiële kennisgeving van de Belgische regering ontvangen over de maatregelen die ze nam om Sabena te "redden". Dat heeft een woordvoerder van de Commissie zopas bekendgemaakt. Principieel weigert de Commissie de inhoud openbaar te maken.

BELGA

Sabena kreeg vrijdag een gerechtelijk akkoord van de Brusselse handelsrechtbank tot 30 november. Het concordaat heeft wel een aantal beperkingen. Zo mag het overbruggingskrediet van de Belgische staat (zo'n 125 miljoen euro) niet gebruikt worden tot Europa zijn goedkeuring heeft uitgesproken. De Commissie beschikt in principe over twee maanden om te beslissen, maar de woordvoerder van eurocommissaris voor transport Loyola de Palacio verzekerde dat de Commissie de zaak "zo snel mogelijk" ging behandelen, misschien "zelfs in enkele dagen of ten hoogste enkele weken".

Een bron dicht bij de Commissie gaf aan dat het overbruggingskrediet van de Belgische regering geen problemen zou mogen stellen voor de Europese concurrentiewetgeving en voor de luchtvaartakkoorden. Maar het geld moet Sabena wel terugbetalen binnen de twaalf maanden. Staatshulp an sich is in elk geval uitgesloten.

Nu in het nieuws