Gerechtelijk akkoord Sabena voor 2 maanden

De Brusselse handelsrechtbank heeft aan Sabena een voorlopig gerechtelijk akkoord tot 30 november toegekend. Het gerechtelijk akkoord omvat wel twee voorwaarden: zo moet de Europese Commissie haar goedkeuring geven aan het overbruggingskrediet van 5 miljard frank afkomstig van de Belgische overheid en mag Sabena dat geld tot dan niet gebruiken.

BELGA

De rechtbank oordeelde ook dat de boekhoudkundige informatie die Sabena aan de rechtbank overmaakte, niet meer actueel is aangezien ze geen rekening houdt met de gebeurtenissen sinds september en ze weinig verschillen van het plan Blue Sky, dat nog uitgaat van "een normale economische context". De rechtbank verwacht van Sabena zo snel mogelijk een nieuw en "beter gestoffeerd" herstelplan.

Het concordaat geldt dus voor een heel korte periode en bevat nog heel wat risico's. De Europese Commissie zou zich rond 17 oktober moeten uitspreken over het overbruggingskrediet. De schuldeisers moeten op donderdag 15 november om 9 uur een nieuw herstelplan voor de luchtvaartmaatschappij beoordelen. Op vrijdag 30 november doet de rechtbank uitspraak over een eventueel definitief gerechtelijk akkoord.

Nu in het nieuws