Dirk Wallijn verovert IBU-wereldtitel zwaargewicht

HELSINKI -

Gistelnaar Dirk Wallijn is er maandagavond in Helsinki voor zo'n 2.500 toeschouwers in geslaagd de wereldtitel IBU (International Boxing Union) bij de zwaargewichten te pakken. De Finse lokale favoriet Jukka Jarvinen werd in de 9de ronde immers door de scheidsrechter gestopt nadat Wallijn hem in ronde 6 al zwaar aangeslagen had.

BELGA

Op de weegschaal bleken beide boksers elkaars gelijke. Jarvinen woog 102, Wallijn 103, het zwaarste ooit in zijn carrière. Ook in de ring leken beide boksers sterk aan mekaar gewaagd. Tot Wallijn in ronde 6 met een zware linkse uithaalde en Jarvinen met de knieën knikte. De Fin was aangeslagen, maar haalde het einde van de ronde. Twee ronden zocht Wallijn nadien naar de mokerslag die hem ook zijn bijnaam van

Sledgehammer

opleverde. In ronde 9 vond hij die opnieuw en moest Jarvinen ditmaal wel geteld worden. Bovendien had hij een blessure boven het oog. Toen de West-Vlaming de Fin onder een nieuwe slagenregen bedolf, besloot de scheidsrechter dan ook meteen de kamp stil te leggen.

"Onvoorstelbaar. Ik heb altijd geloofd in zijn kansen in dit kampioenschap", opende Wallijns trainer Eddy Vandenhouweele. "Dit heb ik inderdaad aan Eddy te danken", viel de dolgelukkige kersverse wereldkampioen hem bij. "Hij had gezien dat Jarvinen niet meer herstelde van de slag in ronde 6. Dit is echt de bekroning van mijn hele loopbaan. Eindelijk een grote titel. Hier hebben we 10 jaar aan gewerkt. Hier durfde ik niet van dromen."