Nieuwe molecule doodt kankercellen

Amerikaanse onderzoekers hebben een molecule op punt gesteld die in staat is kankercellen te vernietigen door de bloedvaten die hen voeden aan te vallen. Dat staat in een studie die dinsdag verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

BELGA

BR>

De molecule kreeg de naam "icon" (afkorting voor imunoconjugate) en werd op punt gesteld door onderzoekers van de Yale University in New Haven (Connecticut). De molecule werd getest op muizen die met de menselijke vorm van prostaatkanker waren ingeënt. Gedurende een behandeling van zes maanden slaagde de molecule erin de kanker op een efficiënte manier tegen te gaan door de bloedvaten die de tumoren voeden te vernietigen.

Volgens Zhiwei Hu en Alan Garen, medeauteurs van de studie, toonden de experimenten aan dat de muizen dankzij de behandeling van alle levensvatbare kankercellen bevrijd waren. Andere muizen die eveneens met de kanker geïnfecteerd waren maar geen behandeling kregen, stierven binnen de twee maanden. De onderzoekers willen voorlopig nog geen uitspraken doen over de therapeutische toepassing van deze molecule voor de behandeling van kankers bij de mens.

Nu in het nieuws