"Antirookpil werkt bij één op de drie rokers"

De antirookpil Zyban is een jaar op de markt, het eerste nicotinevrije medicament om van tabaksverslaving af te raken. De ervaringen zijn zeer gemengd. Bij Nicole heeft de pil geen enkel effect, terwijl Rita in één klap van haar verslaving is verlost. Dat bleek uit een rondetafelgespek tussen rokers en ex-rokers met professor Vermeire, longspecialist UZ Antwerpen en voorzitter van de

Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculose

(VRGT).

JOS VRANCKX

BR>

Het aantal rokers gaat sinds 1993 weer in stijgende lijn. Zeven op de tien verslaafden zou willen stoppen maar kan het niet op eigen kracht. Er is een heel gamma farmaceutische hulpmiddeltjes op de markt, hoofdzakelijk nicotinevervangers via pleister, pil of verstuiver. Zyban is het eerste product dat op de verslaving inwerkt zonder nicotine. Het is enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Rita heeft er goede ervaringen mee. Deze lerares rookte al 20 jaar een pakje per dag. "Al drie jaar was ik verwoed aan 't proberen om ervan af te geraken. Het heeft me een fortuin gekost: pleisters, hypnose, acupunctuur... Ondertussen bleef ik doorroken. Zelfs met de pillen en pleisters bleef de drang bestaan. Toen Zyban beschikbaar kwam, ben ik meteen een kuur van zeven weken begonnen. Die kostte me 3854 frank. Reeds bij de eerste pillen had ik geen smaak meer in roken. En dat is zo gebleven. Ik ben nu al zeven maanden rookvrij en voel me er heel gelukkig bij."

Er zijn wel neveneffecten - dorst, constipatie, concentratieproblemen - maar dat kunnen ook gewoon ontwenningsverschijnselen zijn, zegt professor Vermeire. "Die doven uit na een drietal maanden." Op andere rokers - twee op de drie - heeft Zyban weinig of geen effect. "Wondermiddelen bestaan niet", zegt Michel Wouters, rookstopconsulent van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen. "Uiteindelijk hangt alles af van je motivatie: stoppen met roken zit tussen de oren. Medicamenten kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn, net als groepsbegeleiding."

Rokers die willen stoppen zijn gemiddeld 45 jaar. Aanleiding is meestal een gezondheidsprobleem - kortademigheid, rokershoest, opgeven van fluimen. Volgens professor Vermeire doen de huisartsen veel te weinig om patiënten, die met klachten komen als gevolg van verslaving, rookstop-begeleiding aan te bieden. Hetzelfde met longartsen en cardiologen in ziekenhuizen. Momenteel hebben alleen de universitaire ziekenhuizen een dienst voor rookstopbegeleiding.

Nu in het nieuws