VUB heeft 13 procent meer nieuwe inschrijvingen

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), die dinsdag het academisch jaar opende, heeft 13 procent meer nieuwe eerstejaarsstudenten dan vorig jaar. Die stijging is volgens de VUB uitzonderlijk. De populairste opleidingen zijn psychologie en pedagogische wetenschappen, communicatiewetenschappen, rechten, criminologie en burgelijk ingenieur.

BELGA

BR>

De opleiding burgelijk ingenieur haalt met 64 procent nieuwe eerstejaars de hoogste stijging van de laatste tien jaar en de richting burgelijk ingenieur architect stijgt zelfs met 75 procent. Opvallend is wel dat de VUB, net als de andere universiteiten, een daling vaststelt in de exacte wetenschappen. Aan de VUB zijn er dit jaar 23 procent minder nieuwe eerstejaars voor de richting informatica.

Wegens de constante toename van het aantal studenten de laatste jaren en wegens de verhuis van het Instituut voor Moleculaire Biologie van Rode naar de campus Etterbeek, moest de VUB uitbreiden. De huidige campus is berekend op 5.000 studenten, maar nu zijn dat er al 9.000. Dit jaar wordt dan ook een nieuw gebouwencomplex van 20.000 m2 in gebruik genomen. Het nieuw complex kost 900 miljoen frank (22,31 miljoen euro), grotendeels betaald door de VUB zelf. Volgens Rector Ben Van Camp kan de Brusselse universiteit niet, zoals de andere Vlaamse universiteiten, rekenen op extra middelen van stad, provincie of Vlaams Gewest. In zijn toespraak tijdens de academische zitting vroeg hij dan ook meer financiële middelen van de Vlaamse Gemeenschap.

Nu in het nieuws