Vijfjarig jongetje succesvol geopereerd met behulp van robot

In het Brusselse Erasmusziekenhuis is een vijfjarig jongetje met behulp van de "Da Vinci"-operatierobot succesvol geopereerd. Dat meldt dokter Lingier dinsdag op een persconferentie. De operatie werd uitgevoerd op 30 juli 2001. Patiëntje Jérémie was dinsdag zelf aanwezig bij de voorstelling van de resultaten van de mondiale primeur.

BELGA

BR>

Jérémie had al enkele maanden last van onverklaarbare spijsverteringsstoornissen die gepaard gingen met hevige braakneigingen en pijn bij het eten. Uit een radiologisch onderzoek bleek dat zich een obstructie gevormd had op de plaats waar de twee bronchi (longpijptakken) vertakken. Daarbij kon de diagnose tweeërlei zijn. Ofwel ging het om een cyste, ofwel om een zogenaamde 'tweede slokdarm'. In beide gevallen was de pathologie al ontstaan bij de vorming van de foetus in de baarmoeder.

Er werd besloten om de noodzakelijke thoracoplastiek, een ingreep waarbij ribdelen worden verwijderd, uit te voeren met behulp van de operatierobot "Da Vinci". Een gewaagde onderneming, gezien de jeugdige leeftijd van de patiënt. Jérémie werd op 30 juli geopereerd. Uit de operatie bleek dat het om een cyste ging, en deze werd dan ook met behulp van de operatierobot succesvol verwijderd. Vijf dagen na de operatie kon de jonge patiënt gezond en wel het ziekenhuis verlaten.

Nu in het nieuws