Brusselse expo legt hersenen bloot

Reisduiven vinden moeiteloos hun nest terug. Papegaaien kunnen eenvoudige zinnen uit het hoofd leren. Bonobo's rukken planten af, die ze als wegwijzer gebruiken. Op de nieuwe tentoonstelling 'Het brein in actie' in Museum voor Natuurwetenschappen worden de hersenen van dieren en mensen op een aanschouwelijke manier met elkaar vergeleken. Voor de avontuurlijke bezoeker zijn er zelfs zeventig behendigheidsproeven en zintuiglijke tests.

EEFJE RAMPART

BR>

Eens temeer wordt bewezen dat dieren een verstand hebben. Naast elk opgezet exemplaar wordt in een bokaal zijn hersenmassa bewaard. Erg leerrijk zijn de wetenschappelijke kabinetten, die door het Museum van Natuurwetenschappen zijn ontworpen. Vaak is het gedrag veelbetekenend. De dans van een bij verwijst naar de afstand ten opzichte van het voedsel. Een slimme kraai laat voorbijrijdende auto's noten kraken. Een handige pimpelmees pikt moeiteloos de dop van een melkfles stuk.

We vernemen dat de hersenen van een ongeboren kind achtereenvolgens lijken op die van een vis, een schildpad, een hagedis en een aap. Hoe de hersenen van een jonge vrouw uit de vorige eeuw aanvoelen kan in de tastruimte worden uitgeprobeerd. Dit authentiek brein is reukloos en hard omdat het met plastic is bewerkt. Met enorme, kleurrijke kabelrollen wordt op de expositie aangeduid hoe talrijk en hoe lang de menselijke zenuwbanen zijn. Toch kunnen we in normale omstandigheden bliksemsnel op alles reageren. Tijdens een loopproef blijkt dat zelfs de beste sprinter nooit die snelheid bereikt. Verkwikkend is de lederen massagezetel. Een verborgen apparaat streelt de ruggenwervel, terwijl rustgevende muziek weerklinkt. Enkele experimenten zijn bedoeld om de wisselwerking tussen geest en lichaam te demonstreren. Misleidend is een rode toverbril, die het oriënteringsvermogen ondermijnt. Wie hem opzet kan niet eens een basketbal in een net mikken. Een ladder, die maar zwakjes is vastgeschroefd, kan slechts door getrainde evenwichtsvirtuozen worden beklommen. Wat er met de hersenen gebeurt tijdens de seksuele opwinding wordt op het einde van deze amusante en toch educatieve tentoonstelling onthuld.

'Het brein in actie', Brussel, , Vautierstraat, 29. Tot 2 juni. Dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 16u45. Info 02/627 42 52.

Nu in het nieuws