Panameranko krijgt atelier in Electrabel-gebouw

Niet de stad Antwerpen maar Ronny Van de Velde koopt het Electrabel-gebouw in Borgerhout. De vermaarde kunsthandelaar gaat er een atelier en tentoonstellingsruimte voor Panamarenko inrichten. Maar eerst krijgt de gewezen tramloods een grondige opknapbeurt.

ANNE DE BADTS

BR>

Twee jaar lang stond het Antwerpse stadsbestuur op het punt het industriële pand op de hoek van de Statielei en de Karel Geertsstraat aan te kopen. Marc Wellens, de vorige schepen voor Sociale Zaken, had er zelfs al een bedrag voor opzijgezet. Maar in mei 2001 vond de Antwerpse districtsraad de vraagprijs van 10,5 miljoen frank (280.288 euro) te hoog.

Dat bedrag vormde voor Ronny Van de Velde geen probleem. De kunsthandelaar, die vorig jaar zijn kunstgalerij in de Ijzerenpoortkaai op het Zuid doorverkocht aan het reclamebureau Varewyck, De Boeck & Van Hest gaat het honderd jaar oude pand bovendien restaureren voor een bedrag van 40 miljoen frank (991.574 euro).

Bij zijn vertrek uit het Zuid kondigde Van de Velde aan dat hij op zoek ging naar een entrepot voor zijn huiskunstenaar Panamarenko. Aanvankelijk dacht hij aan een spoorwegloods op de Dam, maar dat project sleepte te lang aan. Toen de mogelijkheid zich voordeed om het Electrabel-gebouw in Borgerhout te verwerven, hapte Van de Velde toe.

Het indrukwekkende pand van meer dan 1.100 m² deed tot 1909 dienst als loods voor de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers (CGTA). Nadien nam de Société d' Electricité de l'Escaut, die opging in Electrabel, de eigendom over. Tot 1997 gebruikte de energieproducent het als depot en herstelplaats voor de openbare verlichting.

Sindsdien stond het leeg en werd het te koop aangeboden. Monty, de Zomer van Antwerpen, Het Paleis en het Martha!Tentatief gebruikten ondretussen de loods als toneelzaal. Eind vorig jaar kocht animatiegroep Aksident de aanpalende dienstgebouwen van Electrabel in de Karel Geertsstraat. Ronny Van de Velde verwierf nu de grote hall.

De restauratie zal zo snel mogelijk beginnen, want de expositiekalender van Panamarenko voor de volgende jaren zit eivol. Zondag 21 oktober presenteert de vliegtuig- en duikbootbouwer drie nieuwe sculpturen en een grafiekmap in de Verlatzaal in de Zoo. Volgend voorjaar is de fantast te gast in het Reina Sofia Museum in Madrid en op de Biënnale van Sidney in Australië.

Nu in het nieuws