Interruptiemicrofoons in Vlaams Parlement

Naar Nederlands voorbeeld wordt in het Vlaams Parlement binnenkort gestart met het gebruik van "interruptiemicrofoons", die enkele maanden zullen worden uitgetest. Parlementsleden die in een debat willen tussenkomen, zullen zich naar voor moeten begeven. Ze krijgen daarvoor maximaal 5 minuten en mogen tweemaal per debat tussenkomen.

BELGA

BR>

Die techniek, die evenwel niet voor alle besprekingen zal worden gebruikt, moet het politieke karakter van de besprekingen in de plenaire vergadering ten goede komen. Het meer technische werk wil De Batselier voor de commissies reserveren. De nieuwe microfoons moeten ook ten goede komen aan de verslaggeving voor het nieuwe parlementaire magazine dat de VRT in de steigers heeft staan.

De Batselier kondigde dinsdag nog aan dat hij samen met minister-president Patrick Dewael een "charter van de democratie" gaat opstellen. Maatregelen tegen extreem-rechts in de schoot van het parlement liggen volgens De Batselier niet gemakkelijk omdat het om verkozen politici gaat. Wel denkt hij eraan Vlaams Blok-leden geen parlementaire delegaties meer in het buitenland te laten leiden. De Batselier kondigde ook aan dat er nog dit jaar een resolutie komt in navolging van de studiedag over collaboratie en repressie die in zijn parlement werd georganiseerd.

De voorzitter wil ook de kwaliteit van de decreten verhogen en denkt aan de invoering van een reflectieperiode. In andere eenkamerstelsels wordt teksten tot driemaal toe herlezen, aldus De Batselier. Hij mengde zich ook in de discussie over de Senaat. Ofwel wordt ze afgeschaft, ofwel omgevormd tot een vergadering die is samengesteld uit federale en regionale parlementsleden die bevoegd zou worden voor bijzondere wetten of bijeenkomen naar aanleiding van conflicten.

Nu in het nieuws