Amerikaanse rentevoet op recordlaagte

Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve (Fed), heeft besloten de rente verder te verlagen met 0,5 procentpunt om de Amerikaanse economie uit het slop te halen. Het belangrijkste tarief, de 'federal funds rate', zakt van 3,0 tot 2,5 procent. Het disconto gaat van 2,5 naar 2,0 procent.

BELGA

BR>

Dat heeft de Fed dinsdag bekendgemaakt na afloop van een periodieke vergadering. Het is de negende verlaging van dit jaar. De rente in de VS staat nu op het laagste niveau sinds mei 1962 en is onder het inflatiepercentage gekomen. Aan het begin van dit jaar bedroeg de federal funds rate nog 6,5 procent.

De vorige verlaging vond buiten een reguliere Fed-vergadering om plaats, op 17 september. Toen hervatte de effectenbeurs in New York de handel na een dagenlange sluiting wegens de terreuraanslagen in de VS. De Fed verlaagde voor de opening van de beurs de rente met 0,5 procenpunt in de hoop daardoor de koersverliezen te kunnen beperken.

De rentestap van dinsdag was vrij algemeen verwacht. Analisten waren vooral benieuwd naar de toelichting van de Fed. Daarin wordt gezegd dat er "sinds de aanslagen veel meer onzekerheid is over de vooruitzichten voor de economie, die toch al zwak was". "De bestedingen van bedrijven en consumenten worden daardoor verder geremd."

Het grootste risico is nog steeds verdere verzwakking van de economie, en niet inflatiegevaar, aldus de Fed. Daarmee wordt de mogelijkheid van een verdere verlaging van de rente opengehouden. Toch blijven volgens de Fed de vooruitzichten voor productiviteitsgroei en voor de economie op langere termijn gunstig. "Dat zal tot uiting komen als de ongewone krachten die de vraag beperken, wegebben." De volgende vergadering van de Fed is op 6 november.

Nu in het nieuws