18.000 Swissair-passagiers zitten vast

Na de prompte beslissing van Swissair om met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde duur alle vluchten te schrappen wegens geen geld voor brandstof, zitten naar schatting 18.000 passagiers vast. Op de luchthaven van Zürich werd een crisisteam ingeschakeld.

BELGA

BR>

In totaal blijven dinsdag 230 vliegtuigen aan de grond. Swissair zegde "deze draconische maatregel te betreuren". Het stopzetten van de vluchten komt er op een slecht moment met het begin van de herfstvakantie in zicht. Normaal worden in deze periode de meeste inkomsten geboekt.

Voor passagiers die genoeg geld bij zich hebben en die Zwitserland in mogen, wordt een onderkomen in een hotel gezocht. Voor verscheidene honderden transitpassagiers, die noch geld noch een inreisvisum bezitten, wordt naar oplossingen gezocht, zo luidde het. Tot nu reageerden de reizigers kalm.

Swissair kondigde dinsdag ook aan dat met de huidige dramatische situatie meer dan 2.650 jobs op de tocht staan zoals maandag werd gezegd. Voor de getroffen werknemers wordt een hotline opengesteld op het nummer 01-812.45.10 (na de prefix voor Zwitserland). Daarnaast komt er ook een jobcenter op de luchthaven van Zürich. Dit orgaan dat gesteund wordt door de luchtvaartmaatschappij en door het kanton Zürich, moet de getroffen werknemers helpen in de zoektocht naar een nieuwe job.

Nu in het nieuws