Sabena vraagt concordaat aan

De directie van Sabena heeft haar juristen de opdracht gegeven na te gaan hoe een aanvraag tot concordaat moet ingeleid worden bij de rechtbank van Brussel. Het bericht werd gisterenavond aan Het Belang van Limburg bevestigd door mensen uit de Sabenatop.

De eigenlijke beslissing over de aanvraag tot concordaat volgt morgen woensdag op een extra vergadering van de raad van bestuur. Het concordaat is onafwendbaar omdat het eigen vermogen van Sabena herleid is tot nul en de voor morgen geplande kapitaalsverhoging niet doorgaat. Bovendien heeft Sabena met steeds nieuwe problemen te kampen: het Blue Sky-herstructureringsprogramma is nog altijd niet ingevuld, tegen het aanvullende herstelplan-Müller wordt gestaakt, de gevolgen van 11 september kosten de maatschappij dit en volgend jaar circa 9 miljard frank, door de vorige pilotenstaking ging 260 miljoen verloren, deze pilotenstaking kost opnieuw 360 miljoen...

Een concordaat beschermt een maatschappij tegen schuldeisers. Van die periode wil de Sabenatop gebruik maken om eerst de winstgevende nevenactiviteiten te verkopen en vervolgens een definitief herstelplan uit te werken. Gehoopt word op privékapitaal en, gezien het 11 september-drama, toegelaten overheidssteun binnen een EU-kader.

Nu in het nieuws