VS bevestigen recht van Palestijnen op eigen staat

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft dinsdag het recht van de Palestijnen op een eigen staat bevestigd. Dat gebeurde vlak voor de rondreis van minister Rumsfeld van Defensie door het Midden-Oosten. "Het is duidelijk dat in het kader van een vredesregeling de Verenigde Staten menen dat de Palestijnen zouden moeten leven in vrede en veiligheid in hun eigen staat," aldus woordvoerder Ari Fleischer van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

BELGA

BR>

President Bush had eerder dinsdag gezegd dat een Palestijnse staat altijd deel heeft uitgemaakt van de Amerikaanse visie op het Midden-Oosten. Maar eerst moet het geweld in de regio worden ingeperkt. De afgelopen twaalf maanden zijn de bezette gebieden vrijwel dagelijks het toneel van bloedbaden. Rumsfeld is woensdag in het Midden-Oosten met de delicate taak aan steun te werven voor de verwachte aanvallen van de VS en Groot-Brittannië op doelen in Afghanistan. Beide staten zijn al militair actief in Irak tot ergenis van de Arabische wereld. Dinsdag vielen volgens Bagdad Amerikaanse en Britse vliegtuigen doelen aan in het uiterste zuiden van Irak.

Bush en regeringswoordvoerders reageerden dinsdag op een bericht van de The New York Times. Daarin stond dat de Amerikaanse Republikeinse regering voor de terreuraanslagen op 11 september op het punt stond haar steun uit te spreken voor een Palestijnse staat. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zou dat bekendmaken in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Door de aanslagen ging de bijeenkomst niet door. Een woordvoerder stelde dat Powell helemaal geen rede had gepland, maar collega's en Bush zelf bevestigden de Amerikaanse steun voor een Palestijnse staat. Het is voor het eerst dat een Republikeinse regering zich daar zo duidelijk voorstander van betoont. In de nieuwe poging om zich ook in de toekomst te verzekeren van de cruciale Arabische steun in de strijd tegen het terrorisme, zal de uitgestelde toespraak waarschijnlijk een krachtig gebaar zijn naar de Arabische wereld. "Het zal de perceptie beëindigen dat we alleen tegen de islamieten opereren", aldus een bron van de New York Times.

Nu in het nieuws