250 banen weg bij Brusselse openbare ziekenhuizen

Het tekort van de Brusselse openbare ziekenhuizen zal voor het jaar 2000 oplopen tot zowat een half miljard. Dat werd dinsdag uit zeer goede bron vernomen. Er is een strategisch plan in voorbereiding dat het verlies van 250 banen inhoudt, zonder dat het evenwel om ontslagen gaat. De raad van bestuur zou het plan uiterlijk eind oktober onderzoeken.

BELGA

BR>

Eind '99 hadden de Brusselse openbare ziekenhuizen bijna het financiële evenwicht bereikt. Enkele dagen geleden boog de raad van bestuur zich over hun financiële situatie. Ze schreef de nieuwe problemen toe aan "belangrijke beheersproblemen" bij de fusie van de vier Iris-ziekenhuizen in het zuiden van de stad met die van Brugmann en Paul Brien.

Er werden toen enkele maatregelen aangekondigd. Zo moeten Iris-Zuid en Brugmann de maatregelen uitvoeren die werden opgelegd om de financiële situatie te saneren en desnoods beheerders aanstellen. Ondermeer het financieel beheer en de laboratoria moeten worden gereorganiseerd. Voorts is er sprake van de oprichting van een sociale reconversiecel die maximaal 250 banen (uitgedrukt in full-time equivalenten) moet opvangen. De raad van bestuur heeft immers laten weten dat ze niet tot ontslagen wil overgaan, maar dat het personeel via die cel een andere job krijgt binnen het netwerk of in de gemeenten, OCMW's of gewestelijke instellingen.

Nu in het nieuws