Picqué verplicht dubbele prijsaanduiding

Minister van economie Charles Picqué (PS) trekt binnenkort naar de ministerraad met een ontwerp-koninklijk besluit om de dubbele prijsaanduiding verplicht te maken. Tussen 15 december en 28 februari zouden alle handelaars de prijzen van hun producten zowel in franken als in euro moeten aanduiden.

BELGA

BR>

De controles van de Economische Inspectie laten zien dat de introductie van de euro vlot verloopt, aldus Picqué. Hij ziet geen tendens tot een systematisch verhogen van de prijzen. Het inflatiecijfer stijgt niet abnormaal, "momenteel is hij zelfs eerder een beetje ingeslapen".

Wat de inspectiediensten wel hebben vastgesteld, is dat er her en der prijzen worden afgerond bij de omzetting. Dat zijn echter kleine prijsstijgingen. Bij de bakkers en in de cafés is wel een sterkere stijging merkbaar, maar volgens Picqué heeft dit te maken met andere factoren.

Picqué ontkent niet dat hier en daar wel abnormale prijsverhogingen voorkwamen, maar die moeten afgestraft worden door de consument, vermits de prijzen vrij zijn. Om de consument toe te laten te oordelen, zal de dubbele prijsaanduiding verplicht worden. Nu doen alle winkelketens dit al, en 60 procent van de kleine winkels. Voor Picqué moet een makkelijke vergelijking overal mogelijk zijn.

Nu in het nieuws