Xtc-pillen bevatten dodelijke PMA

De 79 xtc-pillen die afgelopen zomer in Aarschot in beslag zijn genomen, bevatten allemaal het gevaarlijke PMA. Dat bewijst het toxicologisch onderzoek van de K.U.Leuven. Volgens Theo Jacobs van het Leuvense parket zijn er aanwijzingen dat de pillen verband houden met de twee PMA-doden die in juli in Diest en Geel te betreuren waren.

THBO

BR>

PMA is een gevaarlijke drug die vaak is verwerkt in xtc-pillen. Maar PMA werkt veel trager dan xtc. Daardoor hebben gebruikers de indruk dat het spul niet werkt en nemen ze nog meer. Wanneer de drugs na verloop van tijd dan toch effect krijgen, kan de lichaamstemperatuur plots dodelijk hoog oplopen.

Op 25 januari van dit jaar startte het parket een onderzoek nadat de Aarschotse federale politie info had verzameld over enkele dealers in Aarschot en deelgemeente Rillaar. Vrij snel werden de twee hoofddealers en hun 'medewerkers' opgepakt.

"De kopstukken verkochten cannabisproducten op hun flat in Aarschot. Daar vonden de speurders 600 gram weed. De helpers verkochten in lokale dancings vooral xtc, speed en in mindere mate GHB of vloeibare xtc", licht Jacobs toe.

Later volgde de arrestatie van een dealer uit Scherpenheuvel-Zichem. Hij kocht samen met een jongeman uit Rillaar grote hoeveelheden speed, xtc en GHB om door te verkopen. De huiszoeking leverde zo'n dertig potjes GHB en 70 gram speed op.

Bij een gemeenschappelijke vriend van dit duo doken 60 xtc-pillen op en bij diens vriendin lagen 19 gelijkaardige pillen. "Het zijn die 79 pillen die zijn onderzocht door de K.U.Leuven. Ze bleken afkomstig van een minderjarige uit Diest die ze op zijn beurt kocht bij een jongeman uit Mol. En ook daar vonden de speurders 120 gram weed en 400 gram speed. Onderzoek wees uit dat hij de xtc-pillen met PMA heeft verkocht. Momenteel zit niemand nog in voorhechtenis. Het onderzoek gaat verder.

Nu in het nieuws