Ruim 9 procent méér eerstejaars aan RUG

De nieuwe rector Andreas De Leenheer kon zich geen betere start dromen. De Gentse universiteit gaat het nieuwe academiejaar in met 9,3 procent meer eerstejaarsstudenten. Die stijging laat zich vooral voelen bij de burgerlijk ingenieurs, waar het aantal 'eerstekanners' verdubbeld is tot 360.

HADR

BR>

Aan de RUG zijn tot nu toe 4.783 nieuwe eerstejaarsstudenten ingeschreven. Vorig jaar waren dat er 4.376. Een stijging met 9,3 procent. Vooral de burgerlijk ingenieurs scoren goed. Daar stijgt het aantal studenten van 180 naar 360.

RUG-woordvoerder Tom De Smedt schrijft dat toe aan een aangepaste toelatingsproef. "Vroeger lag het accent vooral op puur wiskundige kennis. Kandidaten die in het middelbaar geen acht uur wiskunde per week hadden, konden het haast vergeten. De nieuwe proef peilt meer naar de algemene kennis van de studenten. Mensen die iets minder wiskunde hebben gezien, komen nu ook aan de bak. Vanuit de bedrijfswereld is bovendien veel promotie gevoerd voor de opleiding, omdat er een vrij groot tekort aan burgerlijk ingenieurs is."

Ook in de biomedische wetenschappen is er bijna een verdubbeling van het aantal eerstejaars. Andere richtingen die er met vijftien tot twintig procent op vooruit gaan, zijn rechten, criminologie en diergeneeskunde. Er zijn ook richtingen die studenten verliezen aan de burgerlijk ingenieurs. Dat is met name het geval voor de bio-ingenieurs die bijna een kwart moeten inleveren. Minder studenten kiezen ook voor informatica en voor de faculteit Wetenschappen (wiskunde, scheikunde, fysica).

Een stijging met 9,5 procent is hoe dan ook een onverhoopt schitterend resultaat. De generatie van 18-jarigen wordt elk jaar kleiner. De groei van de RUG laat zich volgens Tom De Smedt elders in het hoger onderwijs landschap duidelijk voelen. "Zo zijn er in de hogescholen beduidend minder studenten industrieel ingenieur. Bij de KUL stagneert het aantal eerstejaars rond de 4.170. In Antwerpen is er een duidelijke terugval. De VUB stijgt net als de RUG vrij aanzienlijk."

Nu in het nieuws