Geen windturbine van Electrawinds in Eeklo

Er komt geen windturbine van Electrawinds op de wijk 't Veldeken in Eeklo. De bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft de beslissing van het Eeklose schepencollege bevestigd. Voorlopig werken in Eeklo twee windturbines, één op het stedelijk containerpark en één op het industrieterrein Nieuwendorpe. Cvba Ecopower uit Berchem, eigenaar van de turbines zal tegen begin 2002 nog een derde exemplaar opstarten op de Zandvleuge.

BELGA

BR>

Electrawinds uit Zedelgem vist voorlopig achter het net. "Er waren verschillende bezwaren tegen de komst van Electrawinds", zegt milieuambtenaar Dirk Waelput. "In 1999 hebben we een analyse gemaakt van de locaties waar eventueel windturbines kunnen geplaatst worden. De inplantingsplaats van Electrawinds viel buiten deze zone. Voor een turbine in het industriepark werd wel een bouw- en een milieuvergunning verleend. Maar omdat Electrawinds nu een andere type wil bouwen, moet de vergunningsprocedure herbegonnen worden.

Het stadsbestuur kreeg nog meer aanvragen voor de bouw van windturbines, maar hoedt zich voor wildgroei. Er kwamen al tien aanvragen binnen voor een gebied ten noorden van Eeklo en ook voor andere plaatsen is er interesse. Momenteel onderzoekt het stadsbestuur de mogelijkheid om nabij de afvalverbrandingsoven 3 of 4 turbines in te planten. "Langzaamaan raakt Eeklo dus wel gekend als windmolenpark. Maar we proberen alles wel binnen de perken te houden", aldus Dirk Waelput.

Nu in het nieuws