Deep Space zet kennis over kometen op de kop

Print
Bij haar riskante scheervlucht vorige zondag langs de komeet Borrelly heeft de sonde Deep Space 1 de scherpste foto's ooit van een dergelijk hemellichaam gemaakt, zo heeft de NASA meegedeeld.
Het ruimtetuig passeerde zondagmorgen vroeg aldus op 2.200 km van de nauwelijks acht km lange kern van de komeet Borrelly, niettegenstaande de sonde daarvoor niet was ontworpen en gebouwd. Bovenop het feit dat de gevaarlijke scheervlucht slaagde, was de vluchtleiding in de wolken over de wonderwel gelukte foto's. Ze waren zelfs beter dan de impressionante beelden die de Europese Giottosonde destijds van de komeet van Halley maakte.

Meteen leerden de vorsers dankzij de bowlingkegelachtige Borrelly dat de nucleus van een komeet veel complexer is dan totnogtoe gedacht. Hun oppervlak is erg geaccidenteerd en het hemellichamen beschikt over zeer donkere materialen. In tegenstelling tot wat gedacht, vloog de zonnewind niet symmetrisch langs de coma met de kern, niet helemaal in het midden. Het merendeel van de geladen deeltjes vormen zich langs één kant, iets wat de wetenschappers niet hadden verwacht. Die materialen zorgen ervoor dat wij een "staartster" kunnen zien.
Nu in het nieuws