Fred Rodriguez: "Museeuw wordt mijn leraar"

CORDOBA -

"Hoe zeg je dat ook weer?

Broeche

?" Brugge, bedoelt Fred Rodriguez. Binnenkort verhuist de regerende kampioen van de Verenigde Staten en snelle man binnen het Domo-team van Patrick Lefevere voor een maand of twee naar onze contreien, dicht bij Museeuw. "Ik zal vaak met Johan trainen", zegt Rodriguez. "Museeuw wordt mijn leraar. De man die me de weg zal wijzen in de klassiekers van het noorden."

BELGA

Als amateur vertoefde Rodriguez al een paar weken in het Gentse. De grote kennismaking met het knoestige terrein. "Het klikte meteen", kijkt hij er nog altijd van op. "Liefde op het eerste zicht?

Oh no

, veeleer lijden op het eerste zicht. Hoe kan je ooit genieten van kou, erbarmelijke koersomstandigheden, afzien? Daar hou je niet van. Zelfs Museeuw niet. Waar kick je dan op? De grootsheid van het evenement. Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix: hun traditie, legende, de massale belangstelling, het decor... Heel eerlijk: ik kijk er meer naar uit dan naar de Tour."

"

Godver... menneke!

", joelt de Amerikaan. Verder reikt zijn kennis van het Nederlands niet. "Moeilijke taal man! En daarbij, jullie spreken toch allemaal Engels."

Wat niet wegneemt dat hij helemaal thuis is binnen de Vlaamse clan van Domo-Farm Frites. "Mapei maakte het me niet gemakkelijk toen ik besliste mee te verhuizen naar de nieuwe Belgische ploeg. Mij leek de keuze nochtans logisch. Bij Mapei werkte ik altijd met Marc Sergeant. Een ploegleider die me vertrouwen schonk, in mij geloofde. Net als Museeuw, Peeters en de andere Belgen. Ik voel me welkom bij hen. Toen Marc me vertelde dat hij Lefevere zou volgen, hoefde ik niet na te denken. Ik schoot gewoon beter op met deze groep. Italianen blazen vaak tegelijk

hot and cold

. De Vlaamse mentaliteit is meer rechtuit. Je weet wat je er aan hebt. Gemakkelijk, vind ik."

Koffie

Rodriguez is geboren in het Colombiaanse Bogota. Vader, ex-wielrenner ook, speelde er klarinet in een orkest, maar droomde van de States. "Toen ik 2 of 3 jaar was, ik weet het niet meer zo precies, verkasten we naar Los Angeles. Kijk, daarom vond ik het niet meer zo'n grote stap naar Europa. Een drempel die voor het gros van mijn landgenoten te hoog is. Ik overschreed die als peuter. Ook al groeide ik op, net als eender welke

American kid

."

Duizendpoot Rodriguez is ook officieel koffie-leverancier van Domo-Farm Frites.

Fast Freddie Blend

heet zijn huismerk, genoemd naar de bijnaam die hij in de States kreeg opgekleefd omwille van zijn snelle benen. "Koffie is cultuur", poneert hij plots. "Heel populair in Los Angeles, waar je in gespecialiseerde zaken een onuitputtelijke keuze treft. Het is niet alleen de keuze van de boontjes, ook de manier waarop ze geroosterd worden. Ik hou van de cultuur die er achter zit, de sfeer waarin de drank genoten wordt.

It wakes you up in the morning.

"