Mechelse beiaardschool schenkt beiaard aan Sint-Petersburg

Zaterdag wordt in de Peter en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg (Russische Federatie) een maar liefst éénenvijftig klokken tellende beiaard ingehuldigd. Het beiaardproject staat onder leiding van de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' van Mechelen. Vijf jaar werk en 12 miljoen frank (297.472,23 euro) gingen aan de inhuldiging vooraf.

BELGA

BR>

Het instrument is een realisatie van een Vlaams-Russisch samenwerkingsverband op het gebied van cultuur onderwijs en wetenschap. Die samenwerking is in november 2000 in Brussel is gestart. Als sponsor fungeerden talrijke Vlaamse steden en gemeenten, bedrijven, scholen, universiteiten en culturele verenigingen. Ook de Vlaamse regering, de provincie Antwerpen en de Koningin Boudewijnstichting verleenden hun medewerking.

Projectleider is de beiaardschool van Mechelen, die een traditie van de verspreiding van de beiaardkunst kent. Eerder promootte de beiaardschool het instrument al in Europa, Australië, Noord-Amerika en Japan. De beiaardschool kreeg daarvoor herhaaldelijk de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.

Het gieten van de klokken gebeurde in Nederland en Mechelen en de klokkenstoel is een creatie van een staalbedrijf uit Sint-Petersburg. De installatie van het instrument was in handen van architecten, ingenieurs en technici uit Sint-Petersburg. De inrichting van een (naar oorsprong) Vlaamse beiaard in Sint-Petersburg knoopt aan bij een plaatselijke klokkentraditie. "Eind 17de eeuw diende de klokkentraditie uit de Nederlanden en de Hanzesteden tot voorbeeld voor tsaar Peter de Grote. Hij startte iets op wat eigenlijk een historisch geschenk van Vlaanderen is", legt beiaardschooldirecteur Jo Haazen uit.

Jo Haazen zal zaterdag tijdens de openingsplechtigheid de eerste klanken aan de nieuwe beiaard ontlokken. "In het licht van vriendschap en waardering tussen twee culturen, de aanbevelingen van het oost-westprogramma van Unesco en de groeiende eenwording van Europa, zal dit geschenk nog eeuwen weerklinken", meent hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER