Silverstein was nog maar twee maanden eigenaar van WTC

De New Yorkse vastgoedmagnaat Larry Silverstein, mede-eigenaar van het World Trade Center, wil het gebouwencomplex opnieuw opbouwen. Dat heeft hij vrijdag in de krant

Wall Street Journal

gezegd. Silverstein dokt samen met zijn partners van Westfield America (van baas Peter Lowy) jaarlijks meer dan vijf miljard af voor de huur van de Twin Towers. Ze zijn nog maar goed twee maanden eigenaar van het complex.

GUY THUWIS

BR>

In het interview houdt Silverstein een emotioneel pleidooi voor de heropbouw van het WTC. "Het zou een absolute tragedie zijn om dit deel van New York niet opnieuw op te bouwen. Het zou koren op de molen zijn van de terroristen."

Silverstein voegt er wel aan toe dat hij met concrete plannen zal wachten tot de New Yorkers de ramp verwerkt hebben. Het nieuwe gebouw moet voor hem ook niet meer zo hoog worden, en er zou ook een herdenkingsteken voor de slachtoffers komen. De joodse zakenman Larry Silverstein (70), een van de grote spelers in de vastgoedmarkt in Manhatten, heeft bij de aanslagen voor tientallen miljarden eigendommen verloren. Alleen al WTC-gebouw nummer 7, dat Silverstein in 1987 bouwde, was 22,5 miljard frank waard.

De twee WTC-torens zijn nog maar sinds einde juli 2001 in handen van Silverstein en Westfield America. Toen besliste de eigenaar, het havenbestuur van New York en New Jersey, om de Twin Towers voor 99 jaar te verpachten. Een leasecontract van 144 miljard frank, waarvan nu nog maar een fractie is betaald. Het winkelgedeelte kwam in handen van Westfield America, een vastgoedmakelaar gespecialiseerd in shoppingcenters. De 75 winkels en restaurants in het WTC richtten zich op de 50.000 kantoorbedienden en 150.000 dagelijkse bezoekers.

Het kantorencomplex, ongeveer 1 miljoen m² vloeroppervlakte, ging naar vastgoedbedrijf Silverstein Properties. "Dit is een droom die uitkomt", zei bedrijfsleider Silverstein een paar maanden geleden, toen hij de deal binnenhaalde. "Er is niets als dit in de wereld."

Silverstein wil zich pas om de verzekeringsvraag en andere juridische problemen bekommeren, zodra alle lichamen geborgen zijn. Pas dan komt een eventuele nieuwbouw ter sprake. Ook burgemeester Giuliani riep de zakenwereld al op om de heropbouw te ondersteunen.

Het is zeer de vraag of er nog ooit bedrijven kantoorruimte willen huren in het heropgebouwde WTC. De meeste van de 430 firma's zijn al op zoek naar nieuwe gebouwen. Doemdenkers voorspellen nu al het einde van Lower Manhatten. Grote kleppers als American Express, Citigroup en Lehman Brothers tekenen langdurige contracten ver buiten het financiële hart van New York. Eén bedrijf begon al vijf uur na de aanslag te onderhandelen met een ander kantoorgebouw.

Het verzekeringsverhaal belooft een titanenstrijd te worden. Het WTC is bij verschillende maatschappijen verzekerd voor ongeveer 45 miljard frank. Details zijn niet bekend, maar volgens verschillende bronnen zouden terroristische aanslagen verzekerd zijn. Alleen in geval van een oorlogsverklaring trekken de verzekeraars zich terug. De uitspraak van Bush dat de vernietiging van de torens 'een oorlogsdaad' is, zou voor Silverstein en Westfield wel eens nare gevolgen kunnen hebben. Overigens moeten de nieuwe eigenaars hun afbetalingen voor het leasecontract blijven vervullen: meer dan vijf miljard frank per jaar. Bovendien kunnen Silverstein en Westfield ook nog contractueel aansprakelijk worden gesteld voor de heropbouw van de gebouwen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio