Ramzi weer naar Marokko: "Deze patstelling maakt hem kapot"

EINDHOVEN -

Nietsvermoedend meldde Adil Ramzi zich dinsdagmorgen op De Herdgang, waar PSV Eindhoven begon aan de voorbereiding op de Uefacupwedstrijd tegen AC Parma. Enkele uren later zat hij in het vliegtuig naar Marokko, op weg naar het trainingskamp van de nationale selectie. Een periode waarin hij heen en weer werd geslingerd tussen PSV en het Marokkaans elftal kwam daarmee tot een climax.

GPD

Ramzi besloot vorige week niet in te gaan op de oproep van bondscoach Coelho voor de WK-kwalificatiewedstrijd Marokko - Senegal van komende zaterdag. Hij koos daarmee doelbewust voor PSV om zodoende de toppers tegen Parma (donderdag) en Feyenoord (zondag) te kunnen meemaken. Daarmee riskeerde de middenvelder een schorsing van de FIFA. Een reactie leek echter uit te blijven.

Totdat dinsdagmorgen een fax binnenrolde in Eindhoven. Daarin kondigde de FIFA, na een verzoek van de Marokkaanse voetbalbond, inderdaad een schorsing aan voor de wedstrijd tegen Parma. Na overleg met trainer Eric Gerets werd besloten dat Ramzi zich dan maar beter bij de Marokkaanse ploeg kon voegen.

De Belgische trainer heeft te doen met zijn pupil. "Deze patstelling maakt hem helemaal kapot. Hij was dinsdagochtend totaal de weg kwijt", aldus Gerets. "De Marokkaanse bond zet Adil het mes op de keel. Dat vind ik niet fair. Hij zit in de positie dat hij bij één van de twee (PSV of Marokko, red.) de gebeten hond is.

'Jij hebt een probleem en ik heb een probleem'

, zei ik tegen hem.

'Maar jouw probleem wordt groter als je niet naar je land mag'

. Als hij gewoon hier was gebleven, zou hij helemaal tegen de muren zijn opgelopen. Want tegen Parma zou hij niet mogen spelen. Ik weet zeker dat Adil hier was gebleven, als ik dat zou hebben gewild."

Omdat Ramzi niet op tijd terug is uit Marokko, is hij zondag evenmin inzetbaar in de wedstrijd tegen Feyenoord. PSV heeft de FIFA al eerder een fax gestuurd, waarin de club aandringt op een betere afstemming van de internationale voetbalkalender. "Nu moet een speler als Ramzi keuzes maken. Dat vinden wij onmenselijk. Als hij namelijk niet naar Marokko komt, wordt hij door de mensen daar als een verrader beschouwd", zegt PSV-woordvoerder Pedro Salazar.