Aad de Mos: "Degradatie is geen ramp"

MECHELEN -

Op 9 november haalde KV Mechelen Aad de Mos binnen als grote redder. Drie maanden later lijkt zijn rapport niet positief: de ploeg sprokkelde amper 7 op 36, de kloof met de 16de plaats groeide tot 4 punten en de onrust nam veeleer toe dan af. Maar de Nederlander beweert te moeten afrekenen met het wanbeleid uit het verleden. "De toestand van de club was veel ernstiger dan ik gedacht had."

Steven Tuyls

De terugkeer van De Mos vertaalt zich niet in punten.

De Mos:

"Dat kan ook niet. Ik kwam om de héle club van de ondergang te redden. Ik heb 80 procent van mijn tijd gepraat over de financiële problemen en slechts 20 procent over de sportieve. Ik moest wel, de toestand van KV Mechelen was dramatisch. Wat de vorige manager (Ivan Buskens, red) hier uitgericht heeft, hou je niet voor mogelijk. Iedereen kan verkeerde keuzes maken van transfers, maar als je het bewust doet om jezelf te bevoordelen, valt dat moeilijk te tolereren. Op deze manier was de club over 6 maanden dood geweest. Er was niks meer, geen visie, geen structuur, geen geld, niks. Dit gun ik geen enkele club in België."

KV moet toch dringend punten gaan halen?

"Het wanbeleid van 2000 heeft nog steeds gevolgen óp het veld. Op Standard speelden geen enkele van de 10 zomer-aankopen, vandaag nog worden spelers benaderd door

die mensen

. Dat bemoeilijkt de situatie. Om de club gezond te maken, heb je de dubbele tijd nodig van het aantal jaren wanbeleid. Ervan uitgaande dat het bij KV 2, 3 jaar is misgegaan, is de club dus pas over 5, 6 jaar weer gezond. Mijn eerste voorspelling, over 3 jaar Europees, halen we onmogelijk. Toen wist ik niet hoe ernstig de toestand van KV Mechelen was. Ik kende de problemen niet, zelfs de voorzitter wist niet wat er gaande was. Alleen Buskens was op de hoogte. Het enige wat ik nu met zekerheid kan zeggen is:

in het seizoen 2002-2003 speelt KV in eerste

. Daarvoor hebben we nu de basis gelegd. Ik hoop dat we in 2004, het magisch jaar van het 100-jarig bestaan, een gezonde club hebben."

Als je dit geweten had, was je er nooit aan begonnen?

(

na een lange stilte

) "Achteraf is het makkelijk praten."

Jouw reputatie wordt besmeurd als KV blijft verliezen.

"Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de puinhoop die de vorige manager hier aanrichtte. Diegenen die de problemen van KV veroorzaakt hebben, zitten niet meer in de club en zijn nu

de lachende derde

. Dat duld ik niet. Ik heb drastisch ingegrepen om de club te redden."

De voorzitter volgt jou daarbij blindelings. Je hebt voor jezelf dezelfde machtspositie als Buskens gecreëerd.

"Het hoeft niet gevaarlijk te zijn als één persoon veel macht heeft binnen een club. Als die man maar de kennis en het doorzettingsvermogen heeft en immuun is voor

alles wat in de voetbalwereld gebeurt

. Ik sta daarboven, ik hoef geen geld meer, ben financieel onafhankelijk. Ik heb geen contract bij Mechelen, heb nog geen frank ontvangen. Ik heb een hart voor de club, heb al meer uren gemaakt dan in 1988. Elke dag vertrek ik om 18 uur met hoofdpijn richting Nederland, maar de volgende ochtend begin ik weer met frisse moed."

Degraderen zou voor jou toch een vernedering zijn?

"Het is nog niet zover, hé. Maar áls het gebeurt, loop ik daar niet voor weg. Degradatie is geen ramp, het betekent niet het einde van de club. Omdat ik nu weet wat de oorzaken van de problemen zijn. Daarom zeg ik: dit rampseizoen is misschien toch het beste scenario voor KV Mechelen. Als het dit seizoen in de middenmoot had gestaan, was de verloedering van de club gewoon doorgegaan. Nu had ik de mogelijkheid om een zoektocht te doen naar het reilen en zeilen van de club. Anderen hebben dat nooit durven vertellen aan de voorzitter. Ik stel me daarbij vragen over onze raad van bestuur. Waarom hebben die mensen Van den Wijngaert nooit begeleid? Nu moeien ze zich met zaken waarmee ze geen uitstaans hebben."

Komt het nog wel goed met KV Mechelen?

"Nou, als ik evenveel geld aan transfers mag uitgeven als Buskens, spelen we over enkele jaren kampioen. Als ik zie dat er tegen La Louvière bijna 8.000 mensen zaten, als ik de beleving van de supporters voel, het enthousiasme van de voorzitter en zijn vrouw, dan zeg ik: KV Mechelen komt er weer bovenop."

"Niet neergelegd bij degradatie"

MECHELEN -

"We geloven nog steeds dat handhaving mogelijk is", stelt De Mos. "Vier punten betekent niks in voetbal en we krijgen in april met Harelbeke, Aalst en Sint-Truiden een beslissende reeks. Bovendien merk ik dat er bij de spelers geen paniek heerst. De groep hangt, dankzij de stage in Marbella, sterk aan elkaar. Tegen La Louvière zag ik Greven en Diallo meer dan één keer met z'n tweeën naar de bal gaan. Die gretigheid is er dus nog."

"Juridische stappen tegen Buskens"

MECHELEN -

KV Mechelen gaat "binnen afzienbare tijd" juridische stappen ondernemen tegen voormalig manager Ivan Buskens. "We hebben getuigen en bewijzen op papier dat er vanalles is misgelopen", aldus De Mos. "Sinds een drietal weken beseffen we dat het ernstig genoeg om juridische stappen te ondernemen. Om welk bedrag het gaat? Dat is advocatenwerk."

Ivan Buskens: "Ook ik stap naar het gerecht"

MECHELEN -

"Als Aad de Mos me wil besmeuren, dan moet hij dat weten", reageert Ivan Buskens op de aantijgingen. "KV Mechelen lijkt me andere zorgen aan het hoofd te hebben dan met modder beginnen gooien. Ik kan ook een emmer slijk opentrekken, maar ik vind dat niet de moeite waard. Ik ken de geruchten dat ik geld zou gepakt hebben op de transfers van Del Solar en Guadalupe, maar de voorzitter heeft dat laten uitzoeken en het bleek niet te kloppen. Toen de club en ik uit elkaar gegaan zijn, hebben we een akkoord gesloten dat we elkaar niet zouden besmeuren. Ik heb me daar altijd aan gehouden, zij niet. De voorzitter heeft me al twee keer aangevallen, waarna ik een aangetekende brief schreef om hem op die

overeenkomst

te wijzen. Als die weer overtreden wordt, stap ik naar het gerecht."