Vergoossen weg bij Roda, Genk wil snel onderhandelen

KERKRADE -

De aankondiging van Sef Vergoossen om Roda JC aan het einde van dit seizoen te verlaten is omgeven door een waas van vraagtekens. Over de ware reden geven de partijen alleen vage antwoorden. Bovendien wenst de hoofdrolspeler niet in te gaan op zijn toekomst. Die ligt zo goed als zeker bij KRC Genk, dat deze week met de Nederlander rond de tafel gaat zitten.

GPD/R.Co.

Vergoossen verklaarde zelf nog geen contact hebben gehad met de Limburgse club, die komende vrijdag hoopt rond te komen met de nieuwe trainer. Kandidaat nummer één na dinsdag: Sef Vergoossen. Genk had hem al langer op het verlanglijstje staan, maar dreigde af te haken omdat de Nederlander zijn verblijf in Kerkrade leek te gaan verlengen. De presentatie van de nieuwe hoofdcoach in Genk werd onlangs echter uitgesteld. Waarschijnlijk druppelde toen al de informatie binnen dat de toekomstige samenwerking tussen Vergoossen en Roda op losse schroeven stond.

Waarom de wegen van beide partijen aan het einde van dit seizoen scheiden is niet helemaal duidelijk. Club en trainer waren wekenlang in gesprek met elkaar over een contractverlenging. Elke keer werd naar buiten gebracht dat ze op enkele details na rond waren. Die details blijken te zijn uitgegroeid tot onoverkomelijke struikelblokken.

Gevoelskwestie

Roda-voorzitter Theo Pickée liet weten niet te kunnen inschatten waarom Vergoossen tot zijn keuze was gekomen. De uitleg dat "hij toe was aan een nieuwe uitdaging", klinkt erg onwaarschijnlijk. Ook de trainer zelf, die repte over een "gevoelskwestie" weigerde het achterste van zijn tong te laten zien.

Op verzoek van de Nederlandse club legde Vergoossen in december een gedetailleerd plan op tafel. De 53-jarige coach, in het verleden ook actief als technisch directeur bij MVV, was van mening dat de organisatie en structuur bij de Kerkraadse club ondermaats waren. Met name het technisch plaatje was een subtopper onwaardig en verdiende een grondige renovatie. Aspecten als scouting en opleiding moesten volgens Vergoossen gerichter georganiseerd worden.

Roda zag in Vergoossen de ideale man om het technisch apparaat op poten te zetten. Maar de hoofdrolspeler zelf vond het te vroeg het veld in te ruilen voor het kantoor. Kortom, Vergoossen wil eerst nog een paar jaar trainer zijn en dan doorgroeien naar de functie van technisch directeur. Roda ging daarmee akkoord en juichte ook de plannen toe. De poppetjes werden op de juiste plaatsen gezet, het plaatsen van een handtekening leek een kwestie van tijd. Totdat de namen bij de verschillende functies moesten worden ingevuld. Daar ging het blijkbaar mis.

Eén van de personen over wie gesproken werd was Wim Dusseldorp. Vergoossen wilde verder met zijn assistent, Roda niet. Dinsdagavond raakte bekend dat ook Dusseldorp aan het einde van het seizoen opstapt. Dat zal Vergoossen al eerder hebben geweten. Al ontkent hij dat de rol van de assistent een beslissende factor was.

Afgelopen zaterdag na de wedstrijd tegen Heerenveen was aan de gezichtsuitdrukking van Vergoossen te zien dat er een kink in de kabel was gekomen. Een dag eerder had Pickée nog verklaard "on speaking terms" te zijn. Zoiets zeg je meestal als je wel nog met elkaar praat, maar eigenlijk niets meer te zeggen hebt. Vergoossen moet toen hebben geweten dat een overeenkomst verder weg was dan ooit. Zaterdag hield hij zich keurig op de vlakte, maar vanbinnen kookte hij.

Daadkracht

"Een aantal kleine zaken heeft meegespeeld in mijn beslissing", aldus Vergoossen dinsdag. "Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken. Ik vond dat het bij de besprekingen allemaal te langzaam ging, te lang duurde. Noem het een gebrek aan daadkracht. Dat is geen verwijt naar de club toe, wel een constatering. Zaken die normaal gesproken binnen 2 weken geregeld konden worden als er een technisch directeur had gezeten, namen nu veel meer tijd in beslag. Dan komt een moment dat je op je gevoel een besluit neemt. Misschien wil ik alles wel te snel veranderen. In elk geval had ik het idee dat Roda niet meekon in dit tempo."

Roda JC moet nu op zoek naar een opvolger. De in een verleden reeds genoemde Jos Daerden lijkt (nog) niet rijp voor deze zware klus. Ook Jan Wouters, naar wie Roda volgens welingelichte bronnen al geïnformeerd heeft, zou zijn afgevallen als belangrijkste kandidaat. Gerard van der Lem, die tussen 1977 en 1990 het geel-zwarte shirt droeg, is wel een reële optie.

Racing Genk

Zoals bekend, bleven van de oorspronkelijke lijst gegadigden na het afgelopen weekend nog twee kanshebbers over om Genk-trainer te worden: Beveren-trainer Emilio Ferrera en Walter Meeuws van Lierse. Maar geen van beiden kon rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de totale Genkse clubleiding, zodat de zoektocht naar een opvolger voor Johan Boskamp steeds meer gelijkenissen ging vertonen met de processie van Echternach. Even het geheugen opfrissen: eerder al vielen om uiteenlopende redenen Hugo Broos, Jan Ceulemans en Wim De Coninck af.

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Ook voor Racing Genk. Sef Vergoossen, die op het oorspronkelijke

lijstje van vijf

op de 5de plaats prijkte, gaf dus aan dat hij vertrekt uit Kerkrade. Officiële uitleg: Vergoossen is toe aan een nieuwe uitdaging. Mogelijk vindt hij die in het Fenixstadion. Het is met name geen geheim dat de 53-jarige Nederlands-Limburger gecharmeerd is door Racing Genk. Vice versa is het al evenmin een geheim dat Jos Vaessen, voorzitter van de Genkse sportieve commissie, hoog oploopt met de kwaliteiten van Vergoossen.

Bovendien is er de link met Nol Hendriks. De Nederlandse kledingfabrikant heeft een grote financiële inbreng bij Roda maar doet, als sponsor, op tijd en stond ook een duit in het zakje van Genk. Hendriks haalde destijds Vergoossen binnen bij Roda en heeft hem aangeprezen bij de Belgische bekerhouder. "Toen mij duidelijk werd dat Vergoossen niet bij ons zou blijven, heb ik Jos Vaessen onmiddellijk op de hoogte gesteld," aldus Hendriks dinsdag. "De rest is nu aan de bestuurders van Racing Genk. Maar ik ga ervan uit dat Vergoossen een grote kans maakt om er de nieuwe trainer te worden."

Vrijdag zitten beide partijen dus aan tafel.