GIMV boekt nettowinst van 76 mln euro dankzij Telenet

De Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) heeft in de eerste helft van 2001 een nettowinst, deel van de groep, van 76,0 miljoen euro geboekt. Dat is een stijging van 16 procent tegenover de eerste jaarhelft van 2000 en nagenoeg een evenaring van de 80 miljoen euro over het volledige boekjaar 2000.

Het positieve resultaat werd sterk beïnvloed door de Telenet-participatie, zo bleek op een donderdag georganiseerde persconferentie. Niet alleen werd in de eerste jaarhelft een absolute recordmeerwaarde van 375 miljoen euro behaald, waarvan 339,7 miljoen euro afkomstig van de verkoop van Telenet. Ook de minwaarde van 300,5 miljoen euro is voor een groot deel (207,6 mln euro) terug te brengen bij Telenet, waarvan de waardering door het slechte beursklimaat sterk daalde.

De kritiek als zou Telenet de resultaten van de GIMV ook voor de toekomst domineren, werd door de directeur-generaal Dirk Boogaerts ontkend. "Risico-kapitaalfondsen teren dikwijls op slechts enkele grote successen, dat was in het verleden zo dus waarom niet in de toekomst?", luidde het.

Over de resultaten van het volledige boekjaar wilde GIMV zich niet uitspreken. "Het is traditioneel erg moeilijk om te voorspellen wanneer een verkoop waarop meerwaarden worden geboekt afgerond wordt. Dat kan zowel voor als na het jaareinde gebeuren, afhankelijk van vele elementen", aldus Boogaerts.

Ook de terreuraanslagen in de Verenigde Staten zijn een element van onzekerheid. "Het is nog niet duidelijk hoe de beurzen gaan reageren", luidde het. Al beklemtoonde de directeur-generaal dat de beursgenoteerde bedrijven slechts 17 procent van de GIMV-portefeuille uitmaken.

Nu in het nieuws