'Iedereen is nog "shell shocked" '

Print
Onderstaande tekst is de inhoud van een mail die een van onze collega's doorgestuurd kreeg van een vriendin die in New York woont:
BR>
Gisteren heb ik voor het eerst weer televisie gekeken sinds die rampzalige ochtend. Ik kon na het zien van de instorting van de eerste toren niet meer naar de televisie kijken. Het was te vreselijk om het te zien. Ik wilde zelf niet instorten tot ik thuis was.
De eerste geruchten waren dat we vast zouden zitten in de stad. Gelukkig was dat niet het geval en konden we aan het eind van de middag toch Manhattan uit. Ik was niet echt bang maar wilde wel dolgraag naar huis en vooral weg uit Manhattan. Ik zat er namelijk de hele dag gisteren toch heel dicht bovenop en op een gegeven moment word het je toch teveel. De mensen op weg naar huis met de metro en de mensen op straat waren heel stil. Iedereen is nog "shell shocked". De beelden op TV gisteren waren te vreselijk. Vooral de beelden van mensen die uit de torens sprongen, de mensen die uit de ramen hingen enkele momenten voordat het gebouw instorte.

Vandaag kijk ik TV en bel veel mensen. Als de lijnen open zijn. Ik heb de kranten gekocht maar kon ze niet lezen. De foto's en opsommingen van alle vreselijke gebeurtenissen is te veel. Ik ben 's middags maar wat gaan lopen naast de rivier. Ik heb je geloof ik wel eerder gezegd dat ik naast de rivier woon. Ik kan vanuit hier de stad zien en vandaag de enorme witte rookwolk die boven de zuidelijke kant van de stad hangt. Een zwarte rookwolk kwam tussen de witte rook naar boven.
Vanmiddag meer mensen aan de telefoon gehad zoals mijn opa. Verder weet ik niet wat ik moet doen. Er is niks wat je kan doen. Gewone dagelijkse dingen voelen dom aan en dus kijk ik maar wat TV. Mijn huisgenoot is vandaag wel naar zijn werk gegaan en is zojuist weer terug. Hij neemt helaas zijn computer mee naar zijn werk overdag, dus kan ik alleen even mailen als ik hem zie in de avond.

Beelden op TV zijn nu heel moeilijk om te zien. Brandweermannen in kazernes die vertellen dat ze 38 man missen in hun unit. Familieleden die met foto's voor ziekenhuizen staan op zoek naar hun geliefden. Channel 5 hier op TV heeft een e-mail adres geopend waar mensen foto's heen kunnen sturen van mensen die ze missen en er zijn nu al meer dan 1000 foto's op die website aangekomen. Het zijn zó veel mensen. Er schijnen nog gebouwen in te storten en op instorten staan rondom het WTC en dat voorkomt de brandweerlieden en rescue personeel in de buurt te komen van de puin om op zoek te gaan naar overlevenden. De ziekenhuizen die wachten op gewonden, maar er komt niemand.

Ik ben nog steeds in shock. Ik ben verbaasd en verdoofd. Waarschijnlijk zie jij alle beelden die ik ook zie op TV. Waarschijnlijk realiseer ik me later pas wat er echt is gebeurd.

.

Nu in het nieuws