Rook en gruis WTC mogelijk dodelijk

De enorme rook- en gruiswolken die dinsdag ontstonden bij het instorten van de torens van het World Trade Center, kunnen leiden tot aanvallen van astma, emfyseem en andere chronische longziekten, zelfs al na twee dagen. Artsen hebben hier woensdag voor gewaarschuwd.

APNED

Ook mensen die zich niet onmiddellijk in het rampgebied bevonden, kunnen ademhalingsproblemen krijgen als zij gevoelig zijn voor dergelijke aandoeningen, zeggen longspecialisten. De waarschuwing geldt met name voor lijders aan longziekten, maar ook voor mensen met hartproblemen en andere kwalen.

Mensen die wisten te ontkomen liepen het risico binnen 24 uur longontsteking of een astma-achtig syndroom te ontwikkelen. Zulke aandoeningen kunnen dodelijk zijn, maar het blijft meestal bij chronische problemen die lijken op astma. Volgens de deskundigen biedt de uitrusting van brandweerlieden en agenten onvoldoende bescherming in het geval van de exceptionele rook- en gaswolken van dinsdag.

Mensen die inmiddels zijn opgenomen met ademhalingsproblemen, hoestaanvallen of pijn op de borst, moeten er rekening mee houden dat hun problemen binnen vier dagen verergeren, doordat hun longen zich met vloeistof vullen en ontstoken raken, aldus de specialisten.

Een andere zorg is asbest. Volgens Christie Whitman van de Dienst voor Milieubescherming (EPA) hebben drie luchtmonsters weinig of geen reden tot alarm gegeven, een vierde proef gaf echter substantiële hoeveelheden van de kankerverwekkende stof aan. Mogelijke maatregelen zijn het dragen van mondkapjes en het nat spuiten van het puin. De EPA denkt overigens niet dat er permanente milieuschade is aangericht.