Mechelse veiling leert jongeren gezond eten

De Vennootschap Mechelse Veilingen (VMV) wil de begrippen "gezond eten" en "de voedingsdriehoek" concreet maken voor leerlingen uit de tweede en de derde graad van het basisonderwijs. Van nu tot 3 oktober bezoeken 1.200 leerlingen uit meer dan 50 scholen uit de regio Mechelen de interactieve scholententoonstelling "Sla je slag" in de VMV-gebouwen in Sint-Katelijne-Waver. Dat heeft de VMV donderdag aan Belga gemeld.

BELGA

Het bezoek aan de scholententoonstelling, die de leerlingen iets tracht bij te brengen over groenten en fruit, wordt gecombineerd met een bezoek aan de veilinginstallaties. De VMV organiseert de tentoonstelling in samenwerking met de Logistieke en Administratieve Veiling Associatie (LAVA) en het Lokaal Gezondheidsoverleg Mechelen (LOGO).

De tentoonstelling speelt in op het thema "groenten en fruit" dat de scholen het hele schooljaar kunnen behandelen. De leerkrachten ontvangen een uitgebreide werkmap om het bezoek voor te bereiden en om er nadien ook op verder te werken. De "leerstof" handelt over de voedingsdriehoek en gezonde voeding in het algemeen, geeft informatie over groenten en fruit, planten en zaaien en de veilingen. De leerkracht krijgt ook informatie over milieubewuste teelt en het Flandria-keurmerk voor groenten en fruit.

Alle leerlingen krijgen werkboekjes met vragenlijsten, opdrachten en invuloefeningen. Bovendien krijgen de leerlingen materiaal om een enquête over gezonde eetgewoonten te organiseren. De VMV is de grootste coöperatieve groentenveiling van Europa. De veiling is gesticht in 1950 en kent sinds meer dan 50 jaar een constante groei. De 190 personeelsleden en 1500 actieve producenten van de VMV realiseren een jaaromzet van meer dan 9 miljard frank (223,10 miljoen euro).

Nu in het nieuws