Antwerpen geeft wagenpark op aardgas meer kans

Print
In Antwerpen worden twee extra tankstations voor vloeibaar aardgas (LNG) gebouwd. Ook het (oudere) gecomprimeerde aargas (CNG) kan er worden getankt. Dat betekent dat de zestien huisvuilwagens, die al 6 jaar op aardgas rijden, niet per se naar het Electrabel-vulstation in Berchem moeten. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen woensdag bekendgemaakt.
De uitbreiding kadert in het plan van het stadsbestuur om 10 procent van de meest verbruikende bedrijfsvoertuigen, zo'n zestig wagens, binnen de termijn van 3 tot 4 jaar op aardgas te doen rijden. De kost van de twee bijkomende aardgasstations wordt gedragen door Citensy, het Electrabel-studiebureau voor alternatieve brandstoffen. Citensy draait ook op voor de meerkost van de aankoop van voertuigen die aangepast zijn om op aardgas te rijden. De kostprijs van LNG is gelijk aan de dieselprijs. De stad heeft dus geen meerkost met het milieuvriendelijke alternatief.

Antwerpen werkt al sinds 1995 mee aan het Europees Thermie II project voor milieuvriendelijke brandstoffen. In een eerste fase zijn zestien huisvuilwagens op CNG aangekocht.
In plaats van CNG wordt intussen meer en meer gekozen voor het (betere) vloeibare CLG. In de nog te bouwen stations (aan Luythagen en aan het nieuwe Overslagstation) kunnen wagens met beide gassoorten worden gevuld. Zowel het bestaande wagenpark als de nieuwe gaswagens kunnen er terecht.

.

Nu in het nieuws