Nazomer brengt tuinwerk mee

Dit jaar brengen we elke maand een bezoekje aan de tuin van Gerald van Coppenolle, docent tuinbouw aan het Centrum voor Middenstandsopleiding. Een prachtige wilde vijver herinnert aan de periode dat dit perceel van zo'n vierduizend vierkante meter deel uitmaakte van een kasteeltuin. Een bijzonder uitgebreide collectie planten, de meeste voorzien van een naamkaartje, maakt hiervan een boeiende studietuin.

Mieke Kalhöfer

BR>

De overvloed aan bloeiende planten is in de eerste plaats een lust voor het oog. De Lythrum schittert paars in de zon en bij het prieeltje prijken romantisch ouderwetse Hydrangea's. Tussen al die bloemenweelde is Gerald druk doende met het scheuren van vaste planten. De planten worden uitgegraven, de grond afgeschud, het loof ingekort en het geheel wordt in twee of drie stukken getrokken waarbij het middelste wordt weggegooid. Dan wordt meteen opnieuw aangeplant in grond die op voorhand flink werd losgespit en van compost voorzien. Flink aandrukken en wat aangieten en de natuur kan verder haar gang gaan.

Gerald: "Het is nu ook tijd om voor bepaalde bloembollen een plekje uit te zoeken. Zo kunnen vanaf half september onder meer narcissen, sterhyacinten, sneeuwklokjes, winterakonieten en kievitsbloemen de grond in. Een erg mooie narcis, bijzonder geschkt voor verwildering, is de Narcissus poeticus recurvus of fazantenoog. Zorg er steeds voor dat je gezonde bloembollen koopt die vrij van schimmel zijn en plant in flink bewerkte grond, vermengd met fijne compost. Twintig tot dertig liter per vierkante meter is ideaal. In zware of vochtige grond is het gebruik van rijnzand aan te bevelen, zo'n twintig liter per vierkante meter. Let op de juiste plantdiepte voor bloembollen."

In september krijgen Ligustrum, Taxus en Buxus een laatste snoeibeurt. "Taxus en Buxus worden best met de hand gesnoeid. Buxus moet je steeds snoeien bij bewolkt weer en voor je aan de slag gaat moet je de planten flink bevochtigen. Het wordt nu ook stilaan tijd om berken, notelaars en esdoorns indien nodig te snoeien. Vanaf november laat je ze best met rust. Bij deze bomen komt de sapstroom immers bijzonder vroeg op gang en ze kunnen dus makkelijk overvloedig gaan

bloeden

."

Bij rode, witte en zwarte bessen worden de oudste takken nu weggesnoeid zodat er licht en lucht in de struiken kan. Bij steenvruchten zoals pruim, perzik en kers kan je eventueel de schurende takken wegnemen. In september kan je patentkali geven aan vaste planten en rozen. Voeg drie tot vier kilo van deze potasmeststof per honderd vierkante meter toe en hark licht in. "Patentkali hardt de planten, het maakt ze beter bestand tegen het grillige weer dat hen binnenkort te wachten staat." In de bloembakken verwijdert Gerald de verdorde bloemen. Ze worden meteen ook wat bijgemest. Water geven, gebeurt nu best 's morgens want de nachten worden fris en dat kan voor schimmel op de planten zorgen.

Op verschillende plaatsen in de tuin zijn de doornloze bramen rijp en daar geniet kleindochter Sarah met volle teugen van. Zo van de struik zijn ze het allerlekkerst. Sarah steekt meteen ook een handje toe bij het uitleggen en keren van de tomaten. "Die mogen zeker niet te rijp worden geoogst en moeten op een niet te zonnige, wat tochtige plaats narijpen. Om de paar dagen moet je ze keren zodat ze mooi gelijkmatig kleuren."

Info: 03-664.46.05