Pitavlees uit de wok

Het woord wok komt uit het Kantonees en betekent "pan", aldus Ons kookboek, uitgegeven door het Katholiek Vormingswerk van landelijke vrouwen. Het is een halve bol met een lange houten steel. Het geheel wordt uit plaatijzer gehamerd. dat materiaal vormt een uitstekende warmtegeleider en koelt snel weer af, wanneer het van het vuur wordt genomen, zodat de ingrediënten nooit te gaar kunnen worden. Het is een voordeel als de binnenkant nog hamerslagen vertoont. Dan blijven de ingrediënten aan de rand hangen, terwijl het vocht naar beneden loopt. De saus in het midden kan dan uitstekend worden gebonden.
BR>
Pitavlees uit de wok met knoflooksaus: 4 pitabroodjes, gemengde sla, vinaigrette, 600 g gekruid pitavlees, 3 eetlepels arachideolie Voor de saus: 2 hard gekookte eieren, peper, zout, 4 teentjes knoflook, 2 eetlepels honing, sap van 1 citroen, 1 kop rijstwijn of 1/2 dl sherry, 3 eetlepels ketjap, 4 eetlepels sesamolie, fijngehakt bieslook en peterselie

Maak de saus. Mix de gepelde hard gekookte eieren met de overige ingrediënten. Breng op smaak en bestrooi met bieslook en peterselie. Maak de gemengde sla aan met de vinaigrette. Verhit de olie in de wok. Roerbak het vlees, totdat het gaar is. Dien op met de sla, de saus, het pitabrood en eventueel gefrituurde aardappelen.

.

Nu in het nieuws