David O'Leary: "Druk ligt bij Anderlecht"

ANDERLECHT -

"Niet wij, maar Anderlecht moet winnen. Zelfs als we verliezen, blijven we in de running voor een plaats in de kwartfinales. Dat is een geruststellende gedachte." Voor de twijfelaars: David O'Leary, manager van Leeds, blaakt van vertrouwen. Zonder Bowyer, vorige week nog de

killer

van Anderlecht, maar met mogelijk Kewell aan de aftrap gaat zijn ploeg woensdagavond opnieuw voor de 3 punten. "Waarom niet? De druk ligt bij Anderlecht."

GPD

David O'Leary koestert zijn flegmatiek imago. De manager van Leeds koppelt Ierse onverstoorbaarheid aan Britse afstandelijkheid en dat liet hij dinsdag duidelijk blijken. Net voor zijn ploeg voor de eerste keer de grasmat in het Astridpark uittestte, wimpelde O'Leary alle vervelende vragen af. Ja, hij had het grootste respect voor Anderlecht. Nee, Anderlecht was niet het zwakke broertje van de groep. Obligate antwoorden op obligate vragen. O'Leary toonde er zich een meester in.

O'Leary: "Leeds is een ploeg die altijd spectaculair, goed voetbal wil brengen. Dat zal ditmaal niet anders zijn, al hebben we in principe genoeg aan een gelijkspel. Maar nogmaals: wij willen Anderlecht zeker niet onderschatten. De ploeg rijgt de jongste maanden de thuiszeges aan elkaar. Noem de ploegen maar op die hier onderuit zijn gegaan: PSV, Kiev, Lazio. Kijk, geen ploeg is groter dan Manchester United en zelfs zij gingen hier de boot in. Dat zegt alles, niet? Trouwens: vorige week is al gebleken dat Anderlecht een zeer sterk elftal heeft. Wij kenden een moeilijke wedstrijd. Dat zal ditmaal zeker niet anders zijn. Gelukkig bewezen we vorige week dat we de juiste

spirit

hebben. We toonden karakter. Iets wat we ook nu meer dan ooit zullen nodig hebben."

Delicaat

Het enige wat O'Leary enigszins zorgen leek te baren is de blessuregolf die zijn kern teistert. Zo is de kans zeer reëel dat grote belofte Harry Kewell net als vorige week op de bank zal starten, omdat hij fysiek nog altijd niet 100 procent in orde is. De geschorste Lee Bowyer is bovendien in Leeds achtergebleven omdat hij momenteel dagelijks voor de rechter moet verschijnen. Vorig jaar zou hij samen met enkele ploegmaats bij een gevecht betrokken geweest zijn. Een zeer delicate kwestie, zo bleek dinsdag opnieuw toen O'Leary weigerde op de meest onschuldige vragen over Bowyer te antwoorden. "Zelfs zeggen dat we hem sportief missen, kan gevolgen hebben voor de rechtzaak", aldus een woordvoerder van de club.

Bowyer wordt op rechts vermoedelijk vervangen door Bakke. De Noor ergerde zich vorige week nog mateloos aan Anthuenis omdat die zich volgens hem laatdunkend had uitgelaten over Leeds. Een incident waar O'Leary dinsdag niet op wenste in te gaan. "Ik ben een nederig persoon", leek hij Anthuenis indirect toch een veeg uit de pan te geven. "Ik heb manieren en laat mij niet uit over andermans ploeg."

Op de wissel Bowyer - Bakke na wordt dezelfde ploeg aan de aftrap verwacht als vorige week.